Snabb pumpasoppa
Snabb pumpasoppa
4 portioner
- 1 pumpa (gärna butternut), cirka 1000 g
- ½ gul lök
- 2 msk olja
- 1 vitlöksklyfta
- 8-10 dl liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1,5 förpackning färdigkokta vita bönor á 230 g (cirka 4,5 dl)
- 1-2 dl matgrädde av havre
- 1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
- Svartpeppar
- 1 dl Pumpafrön
- 4 skivor fullkornsbröd
- Färskost (4-15 % fetthalt)
Gör så här: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Lägg åt sidan och låt svalna.
Skala och skär pumpan i bitar. Hacka den gula löken och pressa vitlök. Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan
åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar.
Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.