Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa
4 portioner
- ½ gul lök
- 1–2 klyftor vitlök
- 1 msk rapsolja
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
- 1 ½ dl mjölk
- Svartpeppar
- Salt med jod
- 4 skivor fullkornsbröd
- Hummus (som pålägg till brödet)
Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.
Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.
Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.