Broccoli- och potatissoppa med färskost
Broccoli- och potatissoppa med färskost
4-6 portioner
- 2 stånd broccoli (cirka 500 g)
- 1-2 msk olja
- 5 medelstora potatisar (cirka 400 g)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 liter vatten
- 200 g färskost, light (till exempel philadelphiaost)
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör så här: Skala och hacka löken fint samt skala och tärna potatisen. Dela broccolin, både stammen och buketten i mindre bitar. Fräs löken i oljan tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Tillsätt potatis och broccolistammen och låt koka i cirka 10 minuter. Tillsätt därefter broccolibuketter och låt koka ytterligare en stund tills potatisen är klar. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten och rör om försiktigt tills den smält ut i soppan.
Det är viktigt att soppan inte kokar när väl osten är tillsatt, det finns då risk att den skär sig. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan även mixas slät, detta görs då innan mjölk och färskost tillsätts.