Såser, röror och andra tillbehör

Ajvar- och yoghurtsås

  • 1 dl matyoghurt eller växtbaserad yoghurt
  • 1 dl ajvar relish

Gör så här: rör samman yoghurt och ajvar relish.

Avokadoröra

  • Avokado
  • Mango
  • Banan

Gör så här: Blanda hackad eller mosad avokado med mango (frysta bitar, upptinade) och banan.

Borlotti- och tonfiskröra

  • ½ förpackning borlottibönor, färdigkokta, sköljda 
  • 1 burk tonfisk i solrosolja, avrunnen 
  • 1/2 röd lök, finhackad 
  • 1-2 msk pressad citron 
  • 2-3 msk majonnäs eller kesella
  • Svartpeppar, nymalen
  • 0,5 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och servera som smörgåspålägg. Dekorera gärna med färsk basilika. Håller sig i kylskåp några dagar. Kan också serveras till bakad potatis eller pasta.

Bönröra

  • 1 burk borlottibönor, färdigkokta (sköljda)
  • 1 burk tonfisk i olja (låt rinna av)
  • ½ röd lök, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk majonnäs eller kesella
  • Salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser. 

Citron-borlotti på rostat bröd

  • Skivat lantbröd, cirka 1½ cm tjocka 
  • ½ vitlöksklyfta 
  • Några droppar olivolja eller rapsolja 
  • 1 msk olivolja eller rapsolja 
  • 1-2 vitlöksklyftor, tunt skivade 
  • 1 förpackning borlottibönor, sköljda och avrunna
  • 2 msk bladpersilja, grovt hackad 
  • rivet skal och saft av ½ citron 
  • ½ tsk salt med jod 
  • peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Grilla brödskivorna på ett galler i övre delen av ugnen. Gnid in ena sidan av det varma brödet med ½ vitlök. Droppa över lite olivolja.

Fräs vitlöksskivorna i olja i en kastrull utan att de tar färg. Lägg bönor, persilja och citronskal i grytan och låt fräsa i ytterligare någon minut. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Fördela citron-borlottin på brödskivorna. Mosa eventuellt bönorna lätt med en gaffel, droppa över olivolja och dekorera med persilja- eller basilikablad.

Cottage cheese med medelhavssmak

  • 250 g cottage cheese 
  • 1 avokado, skuren i småbitar 
  • ½ dl svarta oliver* (kärnfria), hackad 
  • 1 soltorkad tomat eller ½ inlagd rostad paprika, hackad 
  • 50 g ruccola (ges ej till barn under 1 år) 
  • 2 msk rostade pumpakärnor*
    Ev salt och peppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser. Dekorera med några ruccolablad. Smaka av med salt och peppar.

*Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen. Undvik av samma anledning hela nötter och större frön till barn under 2 år.

Grön spread på ärtor

  • 3 dl frysta ärtor, lätt upptinade 
  • 1 msk rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta, riven 
  • 1-2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt

Gör så här: Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund så att smakerna blandas.

Hummus

  • 1 förpackning kikärter, färdigkokta (cirka 400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • Eventuellt 0,5 dl vatten
  • 1 krm paprikapulver eller kajennpeppar
  • Cirka 1 msk hackad persilja

Gör så här: Skölj av kikärterna i vatten. Sätt på matberedaren och släpp ner vitlöken. Lägg i kikärterna och därefter spiskummin, citronsaft, persilja, olja och salt. Mixa till slät konsistens. Tillsätt eventuellt lite vatten om röran är för tjock. Lägg upp röran i en skål och strö över lite paprikapulver eller kajennpeppar. Jättegott både som pålägg, tillbehör till maten och som grönsaksdipp!

Inlagd sill med svart vinbärssmak

  • 300-400 g inlagda sillfiléer (till exempel 5-minuterssill) 
  • 1 morot 
  • 1 rödlök 
  • Cirka 4-5 dl inläggningslag, silad (eller koka upp 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl ättiksprit) 
  • 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft 
  • 1 dl svarta vinbär 
  • 1 lagerblad

Gör så här: Skär sillen i bitar och morot och lök i skivor. Blanda lagen (avsvalnad) med svartvinbärssaft. Varva sill, grönsaker, svarta vinbär och lagerblad i en glasburk med lock. Häll över lagen. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

Servera sillen på assiett bredvid smörgåsen tillsammans med exempelvis morotsstavar eller haricots verts.

Kesoröra

  • Rökt skinka
  • Gröna ärtor
  • Purjolök
  • Cottage cheese 

Gör så här: Blanda ihop bitar av rökt skinka, paprika, gröna ärtor och purjolök med cottage cheese.

Kesoröra med makrill eller tonfisk

  • Cottage cheese
  • Gröna ärter
  • Tonfisk eller makrill i tomatsås
  • Purjolök
  • Salt och svartpeppar

Gör så här: Hacka valfri mängd purjolök. Blanda samman alla ingredienser. 

Kesoröra med räkor

  • 2 dl skalade räkor 
  • 2 dl cottage cheese 
  • 0,5 äpple, tärnat 
  • En liten bit rödlök, tärnad 
  • Cirka 1 msk finklippta gröna örter, frysta eller färska 
  • 1-2 msk pressad citron 
  • Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad vitlök.

Gör så här: Blanda alla ingredienser.

Kesoröra med ärter, majs och skinka

  • 1 dl cottage cheese 
  • 1 dl gröna frysta ärter, tinade 
  • ½ dl majs 
  • några skivor strimlad skinka eller kalkon
  • smaka av med salt och peppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser.

Klimatsmart guacamole på gröna ärtor

  • 3 dl frysta gröna ärtor, tinade
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2-1 färsk chili (kan uteslutas)
  • ½ lime, saften
  • Salt, peppar

Gör så här: Tina ärtorna. Mixa samman ärtor, olja, vitlök och chili med en stavmixer eller blender. Tillsätt limesaften och rör om. Smaksätt eventuellt med peppar och salt. Gott till tacos och burgare!

Kräft- och curryskagenröra

  • 1 burk kräftstjärtar i lake (runt 300 g) 
  • 0,5 dl lättmajonnäs 
  • 0,5 dl mager matyoghurt (3,5 %) 
  • 0,5 msk curry 
  • 0,5 msk dill, hackad 
  • 0,5-1 tsk pressad citron 
  • 25 g pepparrot, finriven 
  • 25 g stenbitsrom 
  • 0,5 tsk salt

Gör så här: Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och grovhacka dem. Blanda kräftstjärtarna med resten av ingredienserna. Gott till pumpernickelbröd.

Laxröra

  • 250 g varmrökt lax 
  • 1 dl matyoghurt 
  • ½ dl majonnäs 
  • ½ dl hackad dill 
  • ½ dl hackad gräslök 
  • Rivet skal från ½ citron
  • 2 msk finriven pepparrot
  • ½ tsk malen svartpeppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till laxröran. Smaka av med svartpeppar.

Lins-spread

  • 1 dl röda linser 
  • 1 morot, skivad 
  • 2 dl vatten 
  • 1 msk olivolja 
  • 0,5-1 msk vit balsamvinäger 
  • Färsk timjan 
  • ½ tsk salt, med jod

Gör så här: Koka linser och morot i cirka tio minuter eller tills linserna blivit lite mosiga. Späd eventuellt med mer vatten mot slutet. Blanda ner olja och citron. Smaka av med citron, timjan och salt. Mixa med stavmixer för en slätare konsistens.

Lyxröra med kräftor och lime

  • 1 avokado, skuren i småbitar 
  • ½ pressad lime 
  • 1 liten burk cottage cheese 
  • Kräftstjärtar på burk, mängd efter smak 
  • Färska örter eller gröna salladsblad (ge ej till barn under 1 år)

Gör så här: Blanda alla ingredienser.

Medelhavsmakrill

  • 2 burkar makrill i tomatsås 
  • 4 msk grovhackad tapenad (av oliver, paprika, olja, kapris) 
  • Ruccola 
  • Svartpeppar

Gör så här: Blanda ingredienserna lätt. Smaksätt med peppar.

Morotstzatziki

  • 2 dl yoghurt naturell, 3% fett (filtrera genom kaffefilter för tjockare konsistens)
  • 1 morot
  • 1-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 krm salt med jod
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Riv moroten fint. Pressa vitlöken. Blanda samman ingredienserna.

Paprikasås

  • 100 g sötmandlar, cashewnötter, melonkärnor eller solrosfrön
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/3 röd chili eller en nypa chiliflakes
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • ½ - 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar

Gör så här: Mixa samman ingredienserna till en slät röra. 

Rosa spread

  • 1 dl solroskärnor 
  • 1-2 vitlöksklyftor 
  • 3-4 msk olja (kan behövas mer) 
  • 2 stora, kokta rödbetor 
  • 200 g kokta kikärter 
  • saft från 1/2 citron
  • salt

Gör så här: Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa solroskärnorna helt sönder. Tillsätt mera olja, rödbetorna och kikärterna. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå svalt till serveringen.

Sillröra

Cirka 4 portioner

  • 4 ägg, hårdkokta 
  • 4 potatisar, kokta 
  • 1 burk ansjovisfiléer eller matjessill 
  • 1 knippa dill 
  • 1 knippa gräslök 
  • 3 salladslökar 
  • 4 rädisor 
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Gör så här: Skala och hacka ägg och potatis. Skiva rädisor tunt. Låt ansjovis- eller sillfiléerna rinna av och hacka eller klipp dem i små bitar. Blanda ägg, potatis och ansjovis eller sill. Finhacka dill, gräslök och salladslök och rör ner i blandningen. Smaka av med svartpeppar.

Knäckebröd och sillröra är en god kombination.

 

Snabblagad Aioli

  • ½-1 vitlöksklyfta 
  • ½-1 tsk dijonsenap 
  • 1 tsk vitvinsvinäger 
  • 1 kryddmått salt 
  • 1 ägg 
  • 2 dl rapsolja 
  • Svartpeppar

Gör så här: Ta fram ingredienserna en stund innan tillagning så att de får samma temperatur. Mixa samman allt med en stavmixer.

Svart, vitt och rött

  • 1 dl svarta färdigkokta linser 
  • 4-5 st rädisor, tunt skivade 
  • 1 msk citronolja av:
    1 tsk pressad citron finrivet skal av ½ citron
    ½ krm salt
    nymalen svartpeppar
    2 tsk olja

Gör så här: Om du kokar egna svarta linser, till exempel belugalinser, låt dem kallna i kokvattnet, så behåller de färgen bättre.

Lägg linser och rädisor i en skål. Blanda citronoljan och vänd ner.

Tonfiskpålägg

Cirka 5-6 portioner

  • 150 g tonfisk i vatten, på burk 
  • 1 rivet äpple 
  • 1 bit purjolök, finhackad 
  • 1 msk kapris, små eller hackade stora 
  • 1 dl ärtor 
  • 1 dl mager matyoghurt (3,5 %) 
  • 1 dl keso 
  • 1 dl fil 
  • 1-2 msk pressad citron 
  • 1-2 msk finklippt dill 
  • ev lite svartpeppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser och smaksätt. Tonfisk kan bytas ut mot rökt makrill eller makrill i tomatsås.

Tonfiskröra

Blanda hackat äpple, strimlad purjolök och tonfisk (på burk) med cottage cheese. Smaka av med salt och peppar.

Varm smörgås med sardeller och tomat

  • 1 skiva mjukt bröd 
  • Några sardeller eller sardiner, klipp i små bitar 
  • ½ tomat, skivad eller hackad 
  • 1-2 msk riven ost Örtkrydda att strö över, till exempel oregano

Gör så här: Gratinera smörgåsen i cirka 10 minuter i 250°C varm ugn.

Vegoröra med tofu

Blanda ihop soygurt med smulad tofu och hackat äpple och curry.

Ägg - och kaviarröra: 

Hacka eller mosa kokt ägg och blanda med kaviar.