Torkade äppleringar
Torkade äppleringar
Om du har du kommit över äpplen till bra pris eller har egna, kan du torka några och njuta av dem hela året. Äppelringar till mellanmålet är lätta att ta med i väskan. De är också goda som smaksättning i din müsli eller havregrynsgröt.
Äpplen går att torka luftigt i rumstemperatur, i varmluftsugn eller i torkmaskin. Så här kan du torka äpplen i varmluftsugn:
- cirka 4-6 äpplen (för två ugnsplåtar)
- malen kanel, kardemumma eller ingefära för eventuell smaksättning
Skölj äpplena och skiva dem tunt i mandolin eller för hand. Om du har en äppelsvarv kommer äpplena att skivas, skalas och kärnas ur på en och samma gång. Sprid ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Smaksätt eventuellt genom att pudra malen kanel, kardemumma eller ingefära över.
Värm ugnen till cirka 75°C. Sätt in båda plåtarna samtidigt och aktivera varmluftsfunktionen. Sätt ugnsluckan på glänt med en slev som tål ugnsvärmen. Torka äppelringarna i cirka 4-8 timmar beroende på tjockleken på skivorna. Låt äpplena svalna helt och förvara dem i tätslutande burk.