Påskbakelse
Påskbakelse
Rulltårta med vaniljkesella/kvarg och persika
10-12 bitar
Ingredienser rulltårtsbotten:
- 3 ägg
- 1 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning – hallonsylt:
- 250 gram hallon, eller andra bär
- 1/2 dl vatten
- 2 msk chiafrön
- Eventuellt 1 krm vaniljpulver
(Det går fint att enbart använda mosade bär eller lättsockrad sylt om så önskas)
Topping:
- Vaniljkesella/vaniljkvarg eller (lättvispad grädde)
- Konserverade persiko- eller aprikoshalvor
Gör så här:
- Börja med att förbereda sylten (fyllningen). Används frysta importerade hallon börja med att koka dem en minut. Mosa bären och tillsätt vatten, chiafrö och ev. vaniljpulver. Ställ i kylen och låt svälla 30-60 minuter. Vill du göra det ännu enklare, använd enbart mosade bär eller lättsockrad sylt som fyllning.
- Sätt ugnen på cirka 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i ägg- och sockerblandningen. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen cirka 5 minuter. Ta ut kakan och strö över lite socker. Vänd därefter över kakan försiktigt på en bakduk eller bakplåtspapper. Dra av bakplåtspappret, pensla med lite kallt vatten om pappret inte vill lossna. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Låt svalna.
- Gör lika många bakelser som gäster. Skär rulltårtan i cirka 1 ½ centimeter tjocka bitar och ställ på högkant. Toppa varje rulltårtsskiva med 1-2 msk vaniljkesella/vaniljkvarg (eller lättvispad grädde) och lägg sedan på en persiko- eller aprikoshalva, så att bakelsen det ser ut som ett stekt ägg. Eventuell överbliven rulltårta kan frysas in till senare tillfälle.