Matjes-cheesecake
Matjes-cheesecake
Cirka 20 bitar till buffé
Ingredienser:
- 8 skivor kavring
- 75 g smält smör
- 5 st gelatinblad
- 2½ dl lätt crème fraiche eller minifraiche
- 400 g Philadelphiaost
- 1 rödlök, finhackad
- 1 knippe gräslök
- ½ krm vitpeppar
- 2 burkar matjessill
- Eventuellt salt
Gör så här: Mixa kavringen och smält smör. Tryck ut i en form klädd med bakplåtspapper, alternativt i en springform. Lägg gelatinbladen i blöt. Rör ihop Philadelphiaost, crème fraiche, rödlök och gräslök. Tärna sillen fint.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite utav smeten. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen tillsammans med matjessillen. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut massan över kavringsbotten. Ställ kallt i minst 3 timmar.
Garnera med fint skuren purjolök och dillvippor. Tårtan kan serveras hel eller skäras i bitar innan servering.