Laxpaj med svartkål och spenat
Laxpaj med svartkål och spenat
6 portioner
Pajdeg:
- 2-3 kokta potatisar (cirka 200 g)
- 50 g flytande margarin
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- Cirka 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- Cirka 100 g färsk spenat (ej till barn under 1 år)
- Cirka 200 g svartkål (ej till barn under 1 år)
- 1 gul lök
- 1 msk rapsolja
- 200 g rökt eller gravad lax
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- ½ tsk salt
- Peppar
- 3 msk hackad gräslök
- 2 dl riven nyckelhålsmärkt ost
Gör så här, pajdeg: Mosa potatisen och blanda den med övriga ingredienser för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form, så att den täcker formens kanter och botten. Nagga botten och låt vila i kylen under 15 minuter.
Fyllning: Grovstrimla spenaten. Strimla svartkål, ta bort grov stjälk. Fräs lök i rapsolja på låg värme, cirka 5 minuter tills den blir genomskinlig, öka på värmen något och tillsätt spenat och svartkål, låt fräsa några minuter. Strimla laxen. Lägg lök, spenat, kål och lax i pajformen. Vispa ägg, mjölk, salt, peppar och gräslök och blanda i osten. Häll i äggstanningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och får färg i cirka 40 minuter i 175 °C.