Laxpaj med svartkål och spenat

Laxpaj med svartkål och spenat

6 portioner

Pajdeg:

  • 2-3 kokta potatisar (cirka 200 g)
  • 50 g flytande margarin
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • Cirka 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • Cirka 100 g färsk spenat (ej till barn under 1 år)
  • Cirka 200 g svartkål (ej till barn under 1 år)
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g rökt eller gravad lax
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • Peppar
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2 dl riven nyckelhålsmärkt ost


Gör så här, pajdeg: Mosa potatisen och blanda den med övriga ingredienser för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form, så att den täcker formens kanter och botten. Nagga botten och låt vila i kylen under 15 minuter.

Fyllning: Grovstrimla spenaten. Strimla svartkål, ta bort grov stjälk. Fräs lök i rapsolja på låg värme, cirka 5 minuter tills den blir genomskinlig, öka på värmen något och tillsätt spenat och svartkål, låt fräsa några minuter. Strimla laxen. Lägg lök, spenat, kål och lax i pajformen. Vispa ägg, mjölk, salt, peppar och gräslök och blanda i osten. Häll i äggstanningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och får färg i cirka 40 minuter i 175 °C.