Höstsmaker

En karvad pumpa med läskigt ansikte framför många andra pumpor
Fotograf: Martina Koch

Vi på matkassen vill tipsa om att vi samlat några av våra favoriter på temat höstsmaker.

Hösten är här och det kan vara härligt med några värmande recept på grytor, soppor och grönsaker som är i säsong just nuVarför inte passa på att testa att laga mat med pumpa?  

Enklaste rotsakssoppan

4 portioner

  • 2-3 potatisar (cirka 250 g)
  • 2–3 morötter
  • 1 stor eller 2 små palsternackor
  • 1 liten kålrot
  • ½–1 purjolök
  • ½-1 liter vatten
  • 1–2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½–1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Matfett till smörgås
  • 4 ostskivor, 17% fetthalt

Gör så här: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Skölj och dela purjolöken i bitar. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningar. Tillsätt potatisen och  grönsakerna och koka dem mjuka. Tag grytan av plattan och mixa soppan. Soppan kan serveras utan att mixas, välj då först den mindre mängden vatten och späd sedan till önskad konsistens.

Servera soppan med ostsmörgås.

 

Indisk gryta med pumpa

4 portioner: 

  • 1 butternutpumpa, ca 1,2 kg 
  • 2 msk olja  
  • 1 msk garam masala  
  • 2 gröna chili 
  • 2 gula lökar 
  • 3 klyftor vitlök 
  • 2 förpackningar (á 400g) milda bönor, exempelvis vita bönor, canneloni bönor eller black eye-bönor 
  • 1 förpackning krossade tomater (á 400g) 
  • 1 burk kokosmjölk (ca 400 g), 17 % fetthalt 
  • ½ tsk gurkmeja 
  • Salt med jod 
  • Svartpeppar 

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 °C. Skala pumpan, dela den och skrapa ur kärnorna. Dela pumpan i jämnstora bitar. Blanda pumpan med 1 msk olja och garam masala på en plåt. Rosta i ugnen i ca 30 min.  

Skölj bönorna. Skiva gul lök tunt. Finhacka den gröna chilin och vitlöken. Häll olja i en gryta och tillsätt gul lök och chili. Låt fräsa i 5-10 minuter eller tills löken mjuknat. Rör ned vitlöken i grytan och fräs ytterligare 1 min på medeltemperatur. Tillsätt sedan krossade tomater, bönor, den rostade pumpan, kokosmjölken och gurkmeja. Låt småkoka under 5 min. Smaka av med salt och peppar.  

Servera med kokt ris, havreris eller matvete.

 

Knäckebrödspizza med pumpa och fetaost

2 Pizzor - 4 portioner 

  • 2 Knäckebröd (hela, runda) 
  • 200 g Färskost, 11 % fetthalt 
  • ¼- ½ butternut pumpa 
  • 2-3 vitlöksklyftor 
  • 1,5 tsk rosmarin, torkad (eller 4 kvistar färsk) 
  • 1,5 msk olja 
  • 1 förp fetaost á 150 gram 
  • 0,5 dl sötmandel 
  • 1 msk flytande honung

 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 225°C. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Bred färskosten över knäckebröden. Skala pumpan och skär tunna bitar eller hyvla tunt med hjälp av mandolin. Skiva vitlöken tunt. Blanda samman olja, rosmarin, vitlök och pumpa i en skål. Lägg pumpaskivorna och vitlöken på bröden.  

Hacka mandeln grovt och smula fetaosten, strö över bröden. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.  Ringla över honungen innan servering.

 

Linsgryta

4 portioner 

  • 2 gul lök 
  • 3 klyftor vitlök 
  • 1 morot 
  • 1 msk olja  
  • 1 paprika 
  • 2 förp finkrossade tomater (á 400 g) 
  • 2-3 dl vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärning 
  • 3 dl röda linser 
  • 3 tsk oregano  
  • 1 msk sambal oelek eller 1 tsk chiliflakes 
  • Salt med jod 

Gör så här:  

Hacka lök, vitlök, morot. Hetta upp olja på medelvärme i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs lök, vitlök och morot 5 minuter utan att de får färg. Tärna paprikan. Lägg i paprika, krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser oregano, och sambal oelek eller chiliflakes. Låt koka ihop i 10 minuter och smaka av med salt.  

Servera tillsammans med ris, gryn eller fullkornsbröd.  

 

Linssoppa med tomat

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl torkade röda linser
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 lagerblad
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk timjan eller basilika
  • 1 tsk salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd

Gör så här: Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i oljan på medelvärme. Löken ska bli mjuk men ej få färg. Skölj linserna. Tillsätt linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater till den frästa löken. Tillsätt därefter vatten och buljongtärningar. Låt koka cirka 15 minuter under lock. Smaka av med vinäger, kryddor och salt.

Servera linssoppan tillsammans med fullkornsbröd.

 

Renskavsgryta med svamp

4 portioner: 

  • 1 gul lök 
  • 3 morötter 
  • 400 g svamp, färsk (champinjoner, portabellosvamp, kantareller, höstkantareller) 
  • 2 msk olja 
  • 240 g renskav 
  • 3 dl vatten 
  • 1 buljongtärning av kött eller vilt 
  • 2 dl rött matlagningsvin 
  • 1,5 msk kinesisk soja  
  • 2 krm timjan 
  • Salt med jod 
  • Svartpeppar 
  • Ev. 1 dl frysta lingon, tinade 

 

Gör så här:  

Skala och hacka lök och morot. Ansa och skiva svampen. Stek lök, morot och svamp i 1 msk olja i en gryta på medeltemperatur. Lägg över lök, morot och svamp på en tallrik.  

Häll 1 msk olja i samma gryta och bryn den frysta renskaven. Lägg tillbaka lök, morot och svamp. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, soja och timjan. Koka på medeltemperatur i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.  

Servera tillsammans med kokad eller pressad potatis och eventuellt lingon. 

 

Snabb pumpasoppa

4 portioner

  • 1 pumpa (gärna butternut), cirka 1000 g
  • ½ gul lök
  • 2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8-10 dl liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 förpackning färdigkokta vita bönor á 230 g (cirka 4,5 dl)
  • 1-2 dl matgrädde av havre
  • 1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • Svartpeppar
  • 1 dl Pumpafrön
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Färskost (4-15 % fetthalt)

Gör så här: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Lägg åt sidan och låt svalna.

Skala och skär pumpan i bitar. Hacka den gula löken och pressa vitlök. Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan
åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar.

Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.

 

Ugnsbakad pumpa

4 portioner:  

  • 1 kg pumpa, exempelvis butternut, delicia eller muscat 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 msk olja 
  • 1 tsk chiliflakes (valfritt) 
  • Lite salt och svartpeppar 

 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 225°C. Skala pumpan, dela den och skrapa ur kärnorna. Skär pumpan i jämnstora bitar. Lägg pumpabitarna på en plåt. Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda vitlöken med olja och chiliflakes.  Häll dressingen över pumpan och blanda. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 30 min tills pumpan är mjuk och fått fin färg.  

Servera pumpan som tillbehör till din måltid, i en höstsallad, på pizzan eller som en komponent i grytan. 

 

Ugnsbakade rotsaker

4 portioner

  • 1 röd lök och/eller ½ purjolök
  • 2 små eller en större palsternacka
  • ½ kålrot
  • 4 morötter
  • ½ msk rapsolja
  • ½ tsk salt med jod

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär löken i klyftor eller purjolöken i bitar. Skala och skär rotsakerna i rejäla bitar. Lägg allt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Droppa över lite olja. Baka i ugnen i 20-30 min.