Mustig fiskgryta med rötter
Mustig fiskgryta med rötter och aioli
4 portioner
- ½ purjolök eller 2 gula lökar
- 1 msk rapsolja
- 4-6 potatisar
- 2-3 morötter
- 1 palsternacka
- 1 bit rotselleri, cirka 50g
- 1 förpackning hela tomater, ´á 400 g
- 1-2 dl vatten
- 1-2 fiskbuljongtärningar
- 1 lagerblad
- 400 g vit fiskfilé
- ½-1 citron
- 1 tsk salt med jod
- 1 krm vitpeppar
- ½ dl hackad persilja
- Surdegsbröd
- Aioli
Gör så här: Skala och strimla löken eller skiva purjolöken och fräs den i oljan i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa
tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och
lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg
dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare
cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över
persilja och servera gärna med surdegsbröd och en klick aioli.