Ärtsoppa med pannkaka
Ärtsoppa med pannkaka
4 portioner
- 1 paket gula ärtor á 500 g
- 1 gul lök
- 1 ½ liter vatten
- 1 tsk torkad timjan
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ tsk salt med jod
Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.
Pannkakor:
- 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
- 1 dl vetemjöl
- 6 dl lättmjölk
- 3 ägg
- 1 nypa salt med jod
- Flytande matfett
- Keso
- Valfria bär eller frukt
Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.
Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.
Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.