Ärtsoppa med pannkaka

Ärtsoppa med pannkaka

4 portioner

  • 1 paket gula ärtor á 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt med jod

Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor:

  • 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt med jod
  • Flytande matfett
  • Keso
  • Valfria bär eller frukt

Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.

Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.

Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.