Färs till köttbullar, pannbiffar eller köttfärslimpa
Köttfärslimpa med kokt potatis
4 portioner:
- ¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 2 dl vatten eller mjölk
- 1 ägg
- ½–1 tsk salt med jod
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- ½ gul lök
- 400-450 g nöt- eller blandfärs
- 8-10 potatisar (cirka 800 g)
- 2 msk flytande margarin
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl gräddmjölk (6 % fetthalt)
- 1 köttbuljongtärning
- 0,5 tsk kinesisk soja
- Svartpeppar
- Lingon, tinade
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda havregryn eller ströbröd och potatismjöl med vätskan i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Riv löken på rivjärn. Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Blanda ner färsen. Rör smeten
jämn. Forma till en limpa och stek i smord form i mitten av ugnen i cirka
50–60 minuter tills genomstekt.
Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en
nypa salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska
sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter.
Känn efter med provsticka eller gaffel när den är mjuk. Häll av
kokvattnet.
Smält margarin och vispa i mjölet. Häll i gräddmjölken under vispning.
Tillsätt buljongtärning och soja. Låt koka samman 5 minuter och smaka
av med svartpeppar. Servera köttfärslimpan tillsammans med kokt
potatis, brunsås och lingon.
Tänk på att
Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan man koka kött, helt eller delvis i till exempel krossade tomater, vatten, kokosmjölk, matlagningsgrädde, havregrädde och/eller lätt creme fraiche.