Kött och chark
Favoritpastagratäng med färs
4 portioner
- 7 dl pasta penne eller skruvar, gärna fullkorn
- 2 morötter
- ½ purjolök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 400 g köttfärs, quorn-, soja eller kycklingfärs
- 1 förpackning krossade tomater med basilikasmak (cirka 400 g)
- Salt med jod
- Svartpeppar
- 100–150 gram riven ost, nyckelhålsmärkt (17 % fetthalt)
- 400 g grönsaksmix av ärtor, majs och paprika, fryst
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 °C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och riv morötterna. Ansa purjolöken och skär i skivor. Pressa vitlök. Hetta upp olja i stekpannan och bryn köttfärs tillsammans med purjolök, vitlök och morötter. Tillsätt krossade tomater och låt småputtra cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva pasta och köttfärsröra i en ugnsform. Häll över osten och gratinera i cirka 10 minuter högt upp i ugnen.
Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt grönsaksmixen och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter. Häll av vattnet.
Servera gratängen tillsammans med grönsakerna.
Korv- och rotfruktsgryta i mikro
4 portioner
- 4 potatisar (cirka 350 g)
- 3 morötter
- 150 g rotselleri
- 1 purjolök
- 200 g vitkål
- 4 dl buljong
- 3 lagerblad
- ½ tsk salt och svartpeppar
- Örtkryddor, torkade
- 200 g korv (nyckelhålsmärkt)
- 2–3 dl gröna sojabönor (färdigförvällda, frysta)
Gör så här: Rengör, ansa och skär potatis, rotfrukter och grönsaker i centimetertjocka skivor eller tärningar. Lägg dem i en form som har lock och klarar mikrovågsugn. Blanda buljong och kryddorna och häll över grönsakerna i formen. Tillaga under lock på full effekt i 7 minuter. Rör om. Det får gärna vara lite spänst i grönsakerna.
Dra skinnet av korven och skär i tjocka skivor som delas till halvmånar. Lägg korven i formen och tillaga under lock på full effekt i ytterligare cirka 5 minuter. Lägg i sojabönorna och låt bli varma.
Köttfärs med wokgrönsaker
4 portioner
- 4 portioner havreris
- 1 gul lök
- 1 msk rapsolja
- 400 g nötfärs
- 2 msk fond eller 1 buljongtärning
- 1 paket frysta wokgrönsaker (cirka 400 g)
- ½–1 msk sojasås
- ½ tsk salt med jod
- Svartpeppar
- Sweet chilisås
Gör så här:
Koka havreris enligt anvisningen på förpackning.
Hacka löken. Fräs löken mjuk i oljan. Blanda ner köttfärsen och fräs några
minuter. Tillsätt fond eller en smulad buljongtärning och wokgrönsakerna. Låt fräsa i cirka 5 minuter och häll över sojasåsen. Smaksätt med salt och peppar.
Servera köttfärswoken med havreris och sweet chilisås.
Köttfärslimpa med kokt potatis
4 portioner:
- ¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 2 dl vatten eller mjölk
- 1 ägg
- ½–1 tsk salt med jod
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- ½ gul lök
- 400-450 g nöt- eller blandfärs
- 8-10 potatisar (cirka 800 g)
- 2 msk flytande margarin
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl gräddmjölk (6 % fetthalt)
- 1 köttbuljongtärning
- 0,5 tsk kinesisk soja
- Svartpeppar
- Lingon, tinade
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda havregryn eller ströbröd och potatismjöl med vätskan i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Riv löken på rivjärn. Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Blanda ner färsen. Rör smeten
jämn. Forma till en limpa och stek i smord form i mitten av ugnen i cirka
50–60 minuter tills genomstekt.
Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en
nypa salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska
sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter.
Känn efter med provsticka eller gaffel när den är mjuk. Häll av
kokvattnet.
Smält margarin och vispa i mjölet. Häll i gräddmjölken under vispning.
Tillsätt buljongtärning och soja. Låt koka samman 5 minuter och smaka
av med svartpeppar. Servera köttfärslimpan tillsammans med kokt
potatis, brunsås och lingon.
Köttfärssoppa
4 portioner
- 3 fasta potatisar (cirka 250 g)
- 4 morötter
- 1 gul lök
- 400 gram köttfärs, nöt eller vegetarisk färs
- 1 msk rapsolja
- ½ - 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- Eventuellt 1 tsk paprikapulver
- Eventuellt 1 tsk spiskummin
- 1 förpackning krossade tomater (med chilismak för mer hetta), cirka 400 g
- 1 liter vatten
- 1 köttbuljongtärning
- Surdegsbröd
Gör så här: Skala potatis och dela i bitar. Skala morötterna och riv grovt. Hacka löken. Fräs lök, morötter och köttfärs i olja. Krydda med salt och peppar. Ytterligare smaksättning kan göras med paprikapulver och spiskummin.
Häll över krossade tomater och vatten. Lägg i potatis och buljongtärning. Låt koka under lock cirka 10–15 min, tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.
Servera köttfärssoppan tillsammans med surdegsbröd.
Tips! Potatisen kan bytas ut mot pasta för variation.
Köttfärssås
4 portioner
- 4 portioner fullkornspasta
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk rapsolja
- 500 g nötfärs
- 1–2 krm svartpeppar
- ½ tsk salt med jod
- 1 tsk oregano eller timjan
- 1–2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 4 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 250 g broccoli, i små buketter
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medeltemperatur i cirka 2 minuter. Blanda ner färsen och stek under omrörning i cirka 5 minuter. Tillsätt peppar, salt, oregano eller timjan och tomatpuré. Häll på krossade tomater samt vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt köttfärssåsen koka på lägre värme i cirka 15 minuter.
Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.
Servera Köttfärssåsen tillsammans med fullkornspasta och kokt broccoli.
Lyxig tacopaj
4 portioner
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 50 g flytande matfett
- 1 dl lättmjölk
- 400 g nötfärs
- 1 förpackning svarta bönor á 230 g
- 2 förpackningar majs á 150 g
- 1 påse tacokrydda
- 1 burk tacosås, 230 g
- 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
- 3 ägg
- 2 dl lättmjölk
- 2 krm peppar
- Salt med jod
- 1 liten röd paprika
- ½ röd lök
- Eventuellt ½ kruka koriander
- 1 msk rapsolja
- ½ lime
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, bakpulver, matfett och mjölk till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda cirka 10 minuter. Stek nötfärs och smaksätt med tacokrydda och blanda i tacosåsen. Blanda ner 2 dl bönor och 1 dl majs. Häll ner köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa ihop ägg och mjölk, smaksätt med peppar och lite salt. Häll äggstanningen över köttfärsen. Grädda i cirka 25 minuter i 200°C.
Tärna paprika och finhacka lök samt koriander. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs bönor, majs och lök tills det fått färg.
Tillsätt paprikan. Ta bort från värmen och tillsätt lime och koriander.
Servera tacopajen tillsammans med majssalladen
Lättlagad lövbiff
4 portioner
- 8–10 potatisar, cirka 800 g
- 400–500 g strimlad lövbiff
- 2 hackade gula lökar
- 200 g hackade champinjoner
- 2 msk rapsolja eller flytande matfett
- 1 msk senap
- 1 tsk torkad dragon
- ½ köttbuljongtärning
- 2 dl lätt crème fraiche/havrefraiche (Eventuellt 2 dl mjölk och 1–2 msk maizena)
- Persilja
- Svartpeppar
- Salt med jod
- 300 g haricots verts
- Lingonsylt
Gör så här: Skala och koka potatisen eller gör klyftpotatis. Fräs lövbiff, lök och champinjoner i matfettet. Tillsätt senap, dragon, köttbuljong, crème
fraiche eller havrefraiche och låt puttra ihop.
För mer sås tillsätt mjölk. Red med maizena om tjockare sås önskas. Smaka av med peppar och lite salt. Toppa grytan med persilja.
Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
Servera lövbiffgrytan med kokt pressad potatis eller klyftpotatis, haricots verts och lingonsylt.
Renskavsgryta med palsternacksmos
4 portioner
- 1 msk rapsolja
- 2 förpackningar renskav (480 g) eller liknande viltskav, upptinat
- 1 hackad gul lök
- 6 enbär, krossade i mortel
- 2 msk messmör
- 2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
- 3 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- ½ - 1 tsk salt med jod
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl lingon, färska eller frysta
- Färsk eller fryst persilja
Palsternacksmos:
- 5-6 potatisar (cirka 500 g)
- 500 g palsternacka
- 1 msk flytande margarin
- 2 dl mjölk
- Svartpeppar
- Salt med jod
Gör så här: Hetta upp fettet i en stekpanna eller stekgryta och lägg i renskav och lök. Rör om då och då så att köttet blir brynt runt om. Tillsätt enbär, messmör, grädde, vatten och buljongtärning. Rör om och sänk värmen. Låt småkoka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lingon.
Skala potatis och palsternacka och skär i bitar. Koka rotfruktsbitarna i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av nästan allt kokvatten och vispa sönder bitarna med elvisp. Tillsätt flytande margarin och mjölk och vispa till dess att det blivit ett mos. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Servera renskavsgrytan med lite strödd persilja på toppen tillsammans med
palsternacksmoset.
Renskavsgryta med svamp
4 portioner:
- 1 gul lök
- 3 morötter
- 400 g svamp, färsk (champinjoner, portabellosvamp, kantareller, höstkantareller)
- 2 msk olja
- 240 g renskav
- 3 dl vatten
- 1 buljongtärning av kött eller vilt
- 2 dl rött matlagningsvin
- 1,5 msk kinesisk soja
- 2 krm timjan
- Salt med jod
- Svartpeppar
- Ev. 1 dl frysta lingon, tinade
Gör så här:
Skala och hacka lök och morot. Ansa och skiva svampen. Stek lök, morot och svamp i 1 msk olja i en gryta på medeltemperatur. Lägg över lök, morot och svamp på en tallrik.
Häll 1 msk olja i samma gryta och bryn den frysta renskaven. Lägg tillbaka lök, morot och svamp. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, soja och timjan. Koka på medeltemperatur i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera tillsammans med kokad eller pressad potatis och eventuellt lingon.
Tacofärs
- 600 g nötfärs eller sojafärs
- 2 msk fett till stekning
- 1 msk tomatpure
- 1 msk paprikapulver
- 1 pressad vitlök
- 1 msk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm chilipeppar
- 1-2 tsk oregano
- 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 1/2 dl vatten
Gör så här: Bryn köttfärsen i fettet. Tillsätt alla kryddor och lök. Häll i vattnet och låt färsen steka färdigt cirka 20 min på låg värme.