Tandoorilax med yoghurt

Tandoorilax med morotstzatziki

4 portioner

  • 4 portioner ris, gärna fullkornsris
  • 4 portionsbitar lax (á 125 gram)
  • 1 citron
  • Tandoorikrydda
  • 250 g broccoli, i små buketter

Morotstzatziki:

  • 2 dl yoghurt naturell, (3 % fetthalt)
  • 1–2 morötter, finrivna
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • Eventuellt hackad färsk mynta
  • 1 krm salt med jod
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Tina fisken i kallt vattenbad i sin förpackning om den varit
fryst. Sätt ugnen på 200°C. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Rör samman ingredienserna till morotstzatzikin och ställ kallt fram
tills servering.

Pressa citron över laxen och strö över tandoorikrydda på båda sidor. Lägg laxen i en smord ugnsform och tillaga cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 56°C.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera tandoorilaxen med ris, kokt broccoli och morotstzatziki.