Tandoorilax med yoghurt
Tandoorilax med morotstzatziki
4 portioner
- 4 portioner ris, gärna fullkornsris
- 4 portionsbitar lax (á 125 gram)
- 1 citron
- Tandoorikrydda
- 250 g broccoli, i små buketter
Morotstzatziki:
- 2 dl yoghurt naturell, (3 % fetthalt)
- 1–2 morötter, finrivna
- 1–2 vitlöksklyftor, pressade
- Eventuellt hackad färsk mynta
- 1 krm salt med jod
- 1/4 krm svartpeppar
Gör så här: Tina fisken i kallt vattenbad i sin förpackning om den varit
fryst. Sätt ugnen på 200°C. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Rör samman ingredienserna till morotstzatzikin och ställ kallt fram
tills servering.
Pressa citron över laxen och strö över tandoorikrydda på båda sidor. Lägg laxen i en smord ugnsform och tillaga cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 56°C.
Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.
Servera tandoorilaxen med ris, kokt broccoli och morotstzatziki.