Fiskgratäng med grönt potatismos
Fiskgratäng med grönt potatismos
Ingredienser för 8 portioner:
- 1 gul lök
- 2 förpackningar krossade tomater
- 2 tsk basilika eller rosmarin
- Eventuellt pressad vitlök
- 800 g fiskfilé (exempelvis hoki, sej eller spätta)
- 2 dl riven ost (17 % fetthalt)
- 16-20 potatisar (cirka 1600 g)
- 4 dl mjölk
- 2 msk flytande margarin
- Salt med jod
- 2 dl färsk persilja
- 600 g haricots verts
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter.
- Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Hacka persiljan och tillsätt i moset och rör runt.
- Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
- Servera fiskgratängen med potatismos och gröna bönor.