Fiskgratäng med grönt potatismos
Fiskgratäng med grönt potatismos
4 portioner
- ½ gul lök
- 1 förpackning krossade tomater
- 1 tsk basilika eller rosmarin
- Eventuellt pressad vitlök
- 400 g fiskfilé (exempelvis hoki, sej eller spätta)
- 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
- 8-10 potatisar (cirka 800 g)
- 2 dl mjölk
- 1 msk flytande margarin
- Salt med jod
- 1 dl färsk persilja
- 300g haricots verts
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter.
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Hacka persiljan och tillsätt i moset och rör runt.
Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
Servera fiskgratängen med potatismos och gröna bönor.