Fiskgratäng med grönt potatismos

Fiskgratäng med grönt potatismos

Fiskgratäng med grönt potatismos och kokta haricots verts

Ingredienser för 8 portioner:

  • 1 gul lök
  • 2 förpackningar krossade tomater
  • 2 tsk basilika eller rosmarin
  • Eventuellt pressad vitlök
  • 800 g fiskfilé (exempelvis hoki, sej eller spätta)
  • 2 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 16-20 potatisar (cirka 1600 g)
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk flytande margarin
  • Salt med jod
  • 2 dl färsk persilja
  • 600 g haricots verts

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter.
  2. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Hacka persiljan och tillsätt i moset och rör runt.
  3. Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
  4. Servera fiskgratängen med potatismos och gröna bönor.