Inspiration
Inspiration
- Skiva grönsaker eller frukt och lägg på smörgåsen.
- Lägg frukt eller bär i fil, yoghurt eller på gröt eller mixa i smoothie till frukost eller mellanmål.
- Skicka med frukt till skolan. I förskolan får barnet ofta frukt i samband med fruktstund.
- Till lite större barn och vuxna, servera gärna stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten. Även perfekt som fredagsmys!
- Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
- Lägg grönsaker, rotfrukter och baljväxter i maten. Till exempel linser, bönor, rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, tacofärs, i pannbiffar eller grytor.
- Servera frukt som efterrätt och mellanmål. Mindre barn tycker ofta det är roligt med ”båtar” av äpplen och päron eller bananpengar som också är lättare att äta. Fruktsallad eller fruktspett är ett uppskattat mellanmål eller efterrätt.
- Servera grönsaksbuffé. Ställ fram skålar med olika grönsaker, frukt och bär och låt sedan barnet själv lägga upp på tallriken vad det vill ha.
- Ha en eller flera vegetariska måltider i veckan.
- Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.