Smörgås

Pålägg med bönor, kikärter och linser

Grön spread på ärtor:
3 dl frysta ärtor, lätt upptinade
1 msk rapsolja
½ vitlöksklyfta, riven
1-2 tsk pressad saft av citron
1 krm salt

Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund så att smakerna blandas.

Hummus:
Hummus finns att köpa färdigt, men går snabbt att göra om du använder färdigkokta kikärter.

3½ dl kokta kikärter (ungefär som i en tetra färdigkokta kikärter)
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5-1 msk saft av pressad citron
1-2 tsk malen spiskummin
½ dl finskuren persilja
½ tsk salt

Skölj tetraförpackade kikärter i kallt vatten och låt rinna av. Mixa alla ingredienser i 2-3 minuter. Späd eventuellt med mer vatten för en mindre fast konsistens. Lägg upp röran i en grund skål och ringla gärna lite olivolja över och dekorera med persilja eller basilikablad.

Citron-borlotti på rostat bröd:
Skivat lantbröd, cirka 1½ cm tjocka
½ vitlöksklyfta
Några droppar olivolja eller rapsolja
1 msk olivolja eller rapsolja
1-2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 förpackning borlottibönor, sköljda och avrunna
2 msk bladpersilja, grovt hackad
rivet skal och saft av ½ citron
½ tsk salt
peppar

Sätt ugnen på 250°C. Grilla brödskivorna på ett galler i övre delen av ugnen. Gnid in ena sidan av det varma brödet med ½ vitlök. Droppa över lite olivolja.

Fräs vitlöksskivorna i olja i en kastrull utan att de tar färg. Lägg bönor, persilja och citronskal i grytan och låt fräsa i ytterligare någon minut. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Fördela citron-borlottin på brödskivorna. Mosa eventuellt bönorna lätt med en gaffel, droppa över olivolja och dekorera med persilja- eller basilikablad.

Lins-spread:
1 dl röda linser
1 morot, skivad
2 dl vatten
1 msk olivolja
0,5-1 msk vit balsamvinäger
Färsk timjan
½ tsk salt

Gör så här: Koka linser och morot i cirka tio minuter eller tills linserna blivit lite mosiga. Späd eventuellt med mer vatten mot slutet. Blanda ner olja och citron. Smaka av med citron, timjan och salt. Mixa med stavmixer för en slätare konsistens.

Svart, vitt och rött:
1 dl svarta färdigkokta linser
4-5 st rädisor, tunt skivade
1 msk citronolja: 1 tsk pressad citron, finrivet skal av ½ citron, ½ krm salt, nymalen svartpeppar, 2 tsk olja

Om du kokar egna svarta linser, till exempel belugalinser, låt dem kallna i kokvattnet, så behåller de färgen bättre.

Lägg linser och rädisor i en skål. Blanda citronoljan och vänd ner.

Rosa spread:
1 dl solroskärnor
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk olja (kan behövas mer)
2 stora, kokta rödbetor
200 g kokta kikärter
saft från 1/2 citron
salt

Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa solroskärnorna helt sönder. Tillsätt mera olja, rödbetorna och kikärterna. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå svalt till serveringen.