Gröt till frukost

 

Gröt

En portion

  • 1 dl havregryn, rågflingor, boveteflingor, grahamsgryn eller hirs
  • 2-21/2 dl vatten
  • Lättmjölk eller vegetabilisk dryck
  • En knivsudd salt med jod

Förslag på smaksättning och topping: Färsk frukt, torkad frukt, färska eller frysta och upptinade bär som lingon, blåbär eller liknande. Nötter, mandel, nötsmör, pumpafrön, solrosfrön, melonkärnor, kokosflingor eller psylliumfrö. Kanel, kardemumma, äkta vaniljpulver, kakao.

Gör så här: Blanda gryn och vatten i en tallrik och tillaga i mikrovågsugn cirka 2 minuter. Om du kokar gröten i kastrull på spisen, välj den större mängden vatten. Koka till önskad konsistens, cirka 3 minuter.  Gröten kan smaksättas med rivet äpple och kanel eller andra frukter eller bär. Var och en kan också toppa sin gröt efter egen smak med frön eller nötter m.m. Servera gröten med mjölk och komplettera gärna med en smörgås med pålägg samt ett kokt ägg.