Bröd

Fröknäcke

  • 2 dl dinkelmjöl (eller 1 dl majsmjöl och 1 dl havremjöl för glutenfritt)  
  • 1 dl sesamfrön 
  • 1 dl solrosfrön 
  • ½ dl hela linfrön 
  • 1 krm salt/flingsalt 
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl rapsolja

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Häll därefter i vattnet och oljan och rör ihop till en kletig deg. Tryck ut till ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten av ugnen i 150 °C cirka 60 minuter. Titta till brödet så att det inte blir bränt. Kan med fördel stå kvar i ugnen över natten.

Tips! Om du lägger ett extra bakplåtspapper på smeten blir det lättare att kavla ut. 

Små hamburgerbröd

16 st

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt med jod
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 dl sesamfrö

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om tills det löst sig.

Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

Dela degen i 16 bitar och rulla till små bullar. Jäs bullarna övertäckta i 20 min.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.