Äta själv och tips på plockvänlig mat

Barn vill gärna äta själva, ofta så fort de lärt sig gripa. Det brukar inträffa någon gång under andra halvåret. Det är bra träning att låta barnet få plocka med maten, äta med fingrarna och ha en egen sked eller gaffel samtidigt som du matar. Barnet lär sig då fortare att äta själv och måltiderna blir mer lustfyllda. Kladd och mat i ansiktet är helt naturligt och det går över med tiden. Att få äta själv och utforska maten med sina sinnen är viktigt, det ger matglädje. Ät tillsammans och hjälp till om det behövs. Ha alltid barn under uppsikt när de äter, de kan sätta i halsen.

Det mesta av bra näringsrika livsmedel och maträtter som du själv äter kan ditt barn smaka på redan från matstarten. Anpassa storleken och formen på bitarna efter barnets ålder och ätförmåga. Börja med små små mjuka bitar.

Undvik mat som är lätt att sätta i halsen till exempel hela vindruvor, nötter, jordnötter, körsbärstomater, oliver och liknande. Undvik även honung och gröna bladgrönsaker helt till barnet är 1 år samt var försiktig med salta- och sockerrika livsmedel. För övrigt är det bra att erbjuda och öva med olika smaker och konsistenser. Ta gärna inspiration från matcirkeln.

Matcirkeln från Livsmedelsverket

Matcirkeln

Tips på plockvänlig mat:

Grönsaker och rotsaker

  • Gröna ärtor 
  • Majs
  • Kokt broccoli och blomkål 
  • Rotsaker i bitar (kokta eller ugnsrostade), till exempel morot, palsternacka, kålrot, rättika
  • Baljväxter, kokta  - bönor, ärter och linser

Kolhydratrika livsmedel

  • Kokt potatis i bitar
  • Pasta
  • Ris
  • Couscous, bulgur
  • Matvete, mathavre
  • Brödbitar med eller utan pålägg
  • Smörgåsrån
  • Havrefras, havrekuddar, rågkuddar
  • Grötpinnar

Proteinrika livsmedel

  • Lax och annan fisk 
  • Hemgjorda fiskpinnar 
  • Fiskbullar 
  • Fiskbiffar  
  • Köttbullar/köttfärsbiffar
  • Frikadeller
  • Lins- eller bönbiffar
  • Vegetariska biffar 
  • Blodpudding 
  • Kyckling 
  • Falafel
  • Kalvsylta
  • Ost 
  • Keso
  • Leverpastej (skivbar i stavar, bitar)
  • Ägg, kokt
  • Omelett
  • Pannkaka
  • Bananpannkaka, bananplättar

Frukt och bär 

  • Moget päron 
  • Rivet äpple 
  • Kokta äpplebitar 
  • Mango färsk eller fryst 
  • Filead apelsin eller clementin, i små bitar 
  • Kiwi
  • Banan
  • Mango
  • Bär (kokta eller färska) hallon, blåbär, lingon, vinbär, jordgubbar
  • Avokado

Tallriksmodellen

Servera gärna maten enligt Tallriksmodellen till lunch och middag och försök variera mellan olika livsmedel vid olika måltider

tallriksmodellen