Mat och ekonomi
Tips för att kunna hålla nere dina matkostnader utan att göra avkall på näring och hälsosam mat:
- Planera dina matinköp.
- Handla efter säsong och extrapriser.
- Välj vegetariska proteinkällor som till exempel baljväxter (ärtor, bönor, linser) framför kött och fisk.
- Minska på kött- och fiskportionerna.
- Dryga ut maträtter med rotsaker, baljväxter och linser.
- Laga hemlagad mat istället för att köpa färdigmat.
- Gör matlådor till jobb och skola.
- Ta med egna mellanmål.
- Ta med eget kaffe i termos till skola, jobb och på utflykt.
- Använd frysta grönsaker och bär, framför färska när de inte är i säsong.
- Välj grönsaker efter säsong.
- Baka eget mjukt bröd eller knäckebröd.
- Minska på mängden godis, snacks, söt dryck, alkohol etcetera som för många står för en betydande mängd av matkostnaderna.
- Har du små barn. Laga egen barnmat framför att köpa färdig. Här hittar du recept.