Dryck - unga och vuxna
Precis som maten, påverkar ditt val av dryck både hälsa, miljö och plånbok. Kranvatten brukar kallas den bästa drycken eftersom den släcker törsten bra och inte ger någon energi (kalorier).
De flesta ungdomar och vuxna behöver runt en och en halv till två liter vätska per dygn. Det kan behövas mer om du exempelvis arbetar i en varm miljö eller under ett träningspass. Om du äter mycket fullkorn kan du behöva öka intaget av vätska för att undvika förstoppning. Det är bra att i första hand välja vatten som dryck.
Mjölk, yoghurt och fil
Mjölk, yoghurt och fil bidrar med bland annat kalcium. Om du väljer berikade mjölkprodukter får du också i dig en del av det rekommenderade intaget av vitamin D som är viktigt för skelett och tänder. När du gör din egen ayran är det alltså bra att välja en naturell yoghurt med fetthalt upp till 3% fett.
Genom att välja nyckelhålsmärkta mjölkprodukter vet du att innehållet av fett och socker är rimligt.
Du som väljer växtbaserad dryck eller gurt istället för mjölk och yoghurt, rekommenderas produkter som är berikade med kalcium, vitamin D och B-vitaminer.
Söt dryck
Söt dryck som juice, läsk, energidryck, fruktsoppa, saft och måltidsdryck innehåller mycket socker (kolhydrater) och ger dig därför ett överskott av energi som kan riskera att leda till övervikt. Detsamma gäller för vin, öl och sprit där energin också kommer från alkohol.
Koffein
Tänk på att koffein i kaffe, te och energidryck kan påverka din sömn. Läs mer om energidryck och koffein på Livsmedelsverkets sida https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker
Dryck och miljö
Att välja kranvatten är bra för miljön och gratis. Förpackad dryck innebär en ökad belastning jämfört med kranvatten genom produktion och återvinning av själva burken eller flaskan liksom transport. En stor del av drycken består av vatten som tar plats och är tungt att transportera.