Så går coachningen till
Med hälsocoachen vid din sida tar du steg för steg mot hälsosammare levnadsvanor – på dina villkor. Coachningen sker genom videosamtal under en period på två till sex månader, där du erbjuds mellan fyra och sex samtal. Tillsammans kommer du och hälsocoachen att kartlägga din situation. Vi sätter ett eller flera slutmål för var du (inom rimliga gränser), vill befinna dig när den initiala coachningsperioden är över.
Alla samtal med din hälsocoach sker digitalt och det finns ett krav på att du ska ha fungerande kamera och mikrofon. Coachningsperiodens längd ser olika ut från klient till klient, eftersom samtalen kan bokas in med två till fyra veckors mellanrum. Spannet mellan samtalen bestäms gemensamt utefter ditt behov. Ofta ligger samtalen tätare i början av perioden, med längre tidsmellanrum mot slutet.
Det första videosamtalet, nybesöket, tar ungefär 45 minuter. Där går hälsocoachen och du igenom coachningsförloppet, du får själv skatta din upplevda hälsa och motivation till livsstilsförändring. Du får prata fritt om varför du bokat samtalet. Efter det börjar du och hälsocoachen kartlägga din situation, bland annat genom en så kallad anamnes. Det innebär att du får berätta hur dina vanor kring mat, fysiska aktivitet, tobak eller alkohol ser ut under en vanlig dag eller vecka. Hälsocoachen kommer att ställa många frågor för att ge sig själv en så tydlig bild som möjligt över din vana och även dina förutsättningar.
Hälsocoachen använder sig av samtalstekniken Motiverande samtal (motivational interviewing, MI). Det är en metod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. MI utvecklades ursprungligen för att behandla alkoholproblem, men idag används metoden generellt i rådgivning och behandling som gäller levnadsvanor.
Tillsammans kommer ni att formulera ett eller flera slutmål till slutet av den initiala coachningsperioden. Samtalet som illustreras på bilden ovan kallas för avstamp. Fram till avstampet skapar ni delmål som ska fungera som steg på vägen mot slutmålet. Delmålen är små förändringar som du jobbar med mellan dina återbesök.
Återbesöken beräknas ta upp till 30 minuter och fokuserar på hur förändringsprocessen fortlöper. Du kan se det som en incheckning där du har möjlighet att stämma av delmålen med din hälsocoach, diskutera eventuella svårigheter och bakslag. Du kan också dela med dig av nya insikter gällande din situation. När du upplever att du nått dina delmål, så hjälps ni åt att formulera nya som tar dig framåt mot slutmålet.
Vid ditt avstamp är förhoppningen att du ska känna dig stärkt, utrustad för att göra informerade val och redo att fortsätta själv utan täta samtal. Efter avstampet bokar ni in uppföljningssamtal efter 3 och 9 månader. Till avstampssamtalet och de två uppföljningarna får du även fylla i levnadsvaneenkäten igen och skatta din upplevda hälsa på nytt. Coachningen baseras på vad du som individ, utifrån dina förutsättningar, kan och vill förändra för att få hälsosammare levnadsvanor. Processen är personcentrerad, vilket betyder att det är du som klient och dina behov som är i fokus från början till slut.