Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas framförallt av att det sker kollektivt, det vill säga att en familj, släkt eller grupp ger våldsutövaren/våldsutövarna stöd. Genom en stark kontroll av familjemedlemmars sexualitet försöker kollektivet att bevara patriarkala och heteronormativa samhällsstrukturer som bygger på makt och underordning.
Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?
Hedersrelaterat våld och förtryck är ett brett begrepp för kollektiv kontroll, som kan ta sig uttryck i:
- begränsningar av livsutrymme
- hot
- uteslutning ur gemenskapen/kollektivet (eller hot om detta)
- psykiskt våld
- fysiskt våld
- sexuellt våld
- barnäktenskap eller tvångsäktenskap
- kvinnlig könsstympning
- uppmaningar om självmord och mord.
Vem kontrollerar och vem kontrolleras?
Det är främst flickors och kvinnors sexualitet som kontrolleras. Hedersrelaterat våld och förtryck kan också riktas mot någon med normbrytande sexuell läggning eller normbrytande funktion. Pojkar och unga män kan ha dubbla roller i det hedersrelaterade våldet. Det är ofta de som utövar våldet och kontrollen, men de kan också vara kontrollerade själva – både i våldsutövandet och i sitt val av partner.
Utbildningsmaterial från Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial i samarbete med VKV. Socialstyrelsen har även tagit fram en broschyr som ett stöd för hälso- och sjukvårdspersonal som möter barn som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Du hittar båda under fliken Material.
Läs mer om hedersrelaterat våld
Du hittar mer information om hedersrelaterat våld och förtryck på följande sidor:
Hedersförtryck.se
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hit kan du som personal ringa för att få råd och stöd gällande hedersrelaterat våld och förtryck.
Handlingsplan mot könsstympning av flickor och kvinnor
En handlingsplan på Regeringskansliets hemsida.
Hedersförtryck.se, fliken Kommunikationsverktyget Våga förstå
Ett kommunikationsverktyg som gör det möjligt för barn och unga med kommunikationssvårigheter att få stöd i att uttrycka sina känslor och berätta om sin utsatthet.