Vårt uppdrag
VKV är Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer. Våra uppdragsområden är mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuella övergrepp, människohandel för sexuella ändamål och prostitution.
VKV:s övergripande mål är att förbättra hälso- och sjukvårdens samt tandvårdens förmåga att identifiera, bemöta och omhänderta våldsutsatta vuxna och barn samt att identifiera och bemöta våldsutövare.
Det innebär att stödja Västra Götalandsregionens (VGR) hälso- och sjukvård samt tandvård med att leva upp till riktlinjer, föreskrifter, lagstiftning och internationella åtaganden gällande hälso- och sjukvårdens samt tandvårdens arbete med att motverka mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
VKV:s arbete är en del av hälso- och sjukvårdens samt tandvårdens arbete med att främja en god hälsa, inklusive tandhälsa, på lika villkor för hela befolkningen samt att förebygga ohälsa, utreda och behandla sjukdomar och skador.
För att åstadkomma detta består VKV:s verksamhet av flera delar.
Utbildning
VKV har ett grundläggande utbildningsuppdrag riktat till samtliga anställda inom hälso- och sjukvård samt tandvård. VKV erbjuder introduktionsföreläsningar, bas- och yrkesspecifika utbildningar samt målgruppsanpassade lösningar.
Metodutveckling och samverkan
VKV har i uppdrag att initiera och stödja metodutveckling och samverkan mellan olika vårdgivare/verksamheter inom hälso- och sjukvården samt tandvården.
Forskning och utveckling
VKV har i uppdrag att initiera och bedriva forskning med anknytning till den kliniska verksamheten. Det sker i samarbete med andra aktörer.
Följa, sammanställa och sprida forskningsresultat
VKV har i uppdrag att förmedla forskningsresultat inom området till hälso- och sjukvårdspersonal. Kunskapen ska presenteras på ett sådant sätt att den kan användas i det dagliga arbetet.
Tilläggsuppdrag
VKV har tagit fram medicinska regionövergripande riktlinjer om våld i nära relationer, barn som far illa/misstänks fara illa inklusive barn som bevittnat/upplevt våld, det akuta omhändertagandet vid sexuella övergrepp avseende barn och vuxen samt hedersrelaterat våld och förtryck.