Utvärdering av Implementering av att ställa frågor om våld på rutin inom Habilitering & Hälsa
Mellan 2019-2022 initierade och genomförde VKV ett omfattande utvecklingsprojekt riktat mot personal inom Förvaltningen för Habilitering & Hälsa. Projektet utvärderas nu i ett forskningsprojekt.
Syftet med det utvecklingsprojekt som genomfördes fram till maj 2022 var att ge Förvaltningen för Habilitering & Hälsa förutsättningar att identifiera patienter, både barn och vuxna, som upplevt/utsatts för våld. Detta för att kunna ge dessa patienter och deras föräldrar adekvata vård, stöd-och behandlingsinsatser. Projektet var en breddimplementering. Det innebär att samtlig personal inom Förvaltningen för Habilitering & Hälsas verksamheter i Västra Götalandsregionen har deltagit, undantaget Tolkverksamheten samt administrativ personal.
Utvärderingen av detta projekt pågår nu och beskrivs nedan.
Syfte
Utvärderingens syfte är att undersöka personalens erfarenheter och upplevelser av att fråga barn och vuxna med funktionsnedsättning om våldsutsatthet. Fokus ligger på användandet av bildstöd samt i vilken utsträckning och med vilka förutsättningar de har använt metoden. Utvärderingen utgår från tre frågeställningar:
- I vilken utsträckning har personalen använt metoden i sitt dagliga arbete?
- Hur beskriver personalen sina erfarenheter av att fråga målgruppen om våldsutsatthet på rutin utifrån vald metod med bildstöd? Hur upplever personalen att metoden fungerat i det dagliga arbetet?
- Vilka utmaningar, samt vilka eventuella behov av ytterligare stöd och kunskap, beskriver personalen i detta arbete?
Utvärderingen består av II delstudier, en kvalitativ och en kvantitativ.
Delstudie I: Fokusgruppsintervjuer
Delstudie I genomförs med personal som har deltagit i implementeringen. I sitt arbete ställer de frågor om våld till vuxna och barn utifrån den föreslagna metoden. Fokusgruppsintervjuerna spelas in och skrivs ut för tematisk analys enligt Braun & Clarke (2006). Detta är en flexibel analysmetod som möjliggör överlappande teman i analysen.
Delstudie II: Enkätstudie
Den kvantitativa undersökningen riktar sig mot Habilitering barn och unga samt Habilitering vuxna. Detta för att utvärdera användningen av Frågor om våld (FOV) bildstöd samt ringpärm med bildstöd. Resultaten av enkätstudien kommer att analyseras med statistisk metod på deskriptiv nivå.
Sammantaget kommer dessa delstudier bidra till att syftet med utvärderingen kan uppnås. Detta då fokusgruppsintervjuerna och enkätundersökningen kommer att täcka ett brett spektrum av personalens erfarenheter och upplevelser av att använda metoden.
Forskare och kontaktperson
Kontaktperson för forskningsprojektet är: Viveka Enander. Mejl: viveka.enander@socwork.gu.se Tel: 070-713 14 44