Filmer och föreläsningar om skadedokumentation
Här har vi samlat filmer och föreläsningar om skadedokumentation.
Det är viktigt att du som tand-, hälso- och sjukvårdspersonal dokumenterar det som framkommer i samtal med och i undersökning av patienten. Här kan du läsa om vad som ska dokumenteras och vad som är viktigt att tänka på när du dokumenterar.
Det är viktigt att dokumentera både sådant som framkommer i undersökning av patienten och sådant som framkommer i samtal. Det kan gälla synbara skador eller berättelser om våldsepisoder, hot eller liknande. Det kan också vara andra observationer som du gör i samband med besöket. Till exempel om någon söker för en skada och beskrivningen av händelsen inte stämmer med skadans utseende eller om samspelet mellan barn och förälder/vårdnadshavare upplevs som avvikande. Även psykiskt tillstånd ska dokumenteras. Tänk på att dokumentera fakta och undvika egna tolkningar eller värderingar. Det kan ha stor betydelse i en framtida rättsprocess. Även tidigare våldsutsatthet, som framkommer i samtal, ska dokumenteras.
Tänk på att få med följande punkter i dokumentationen:
Tänk på att få med följande punkter i dokumentationen:
All information som gäller våldsutsatthet ska dokumenteras i journalen under sökordet ”Våldsutsatthet i nära relation”. Anledningen är att det då inte blir läsbart i journalen på nätet, för att skydda den som är våldsutsatt och som eventuellt skulle kunna tvingas att öppna sin journal och visa den för någon annan.
Mer information om detta finns i vår Handbok om våld. Den riktar sig till alla yrkesgrupper inom tand-, hälso- och sjukvården och går att beställa på Marknadsplatsen, artikelnummer VGR14815.
Vi på VKV får många frågor om dokumentation i olika journalmallar, men har tyvärr inte möjlighet att sätta oss in i varje system. För er som använder Asynja Visph vill vi dock rekommendera Lathund/rutin Asynja Visph - Undantag för direktåtkomst.