Alla nyheter från FoU primär och nära vård

Uppdaterad:
Publicerad:

Här hittar du alla nyheter från FoU primär och nära vård det senaste året.

  • Nu åker primärvårdens universitetsjukvårdsenheter (USVE) i VGR på turné!

    Socialstyrelsens utvärdering av universitetssjukvården i Sverige har lett till att primärvården i Västra Götalandsregionen är godkänd som universitetssjukvård. Ledningsgrupperna inom primärvårdens USVE har därför beslutat att dela ut en skylt och ett diplom till alla vårdcentraler i VGR som visar att vårdcentralen ingår i primärvårdens USVE.

  • Forskning på gång i primär och nära vård

    Det finns ett stort antal medarbetare i primär och nära vård i Västra Götalandsregionen som utöver sin kliniska verksamhet även lägger tid och kraft på att i rollen som doktorand ta fram ny kunskap. Två av dessa doktorander har under första delen av året hållit halvtidsseminarier.

  • Save the date: Samordnat införande av PSV i primärvård - Svårläkta sår, Kritisk benischemi, Diabetes med hög risk för fotsår och Venös sjukdom i benen

    Processtöd för implementering i primärvården (PRIMP) bjuder in till digitala informationstillfällen för att ge primärvården bästa möjliga förutsättningar inför implementeringen av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp.

  • Innovation - Utlysning och frågestund

    Den 1 juli öppnar Innovationsfondens första utlysning inför 2025. Utlysningen stänger den 15 september 2024.

  • Utlysning av medel för alkoholforskning

    Systembolagets Alkoholforskningsråd delar årligen ut 10 miljoner kronor till olika forskningsprojekt. Samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig alkoholforskning prioriteras, tillsammans med forskning som är av särskild betydelse för det förebyggande arbetet mot alkoholskador. Sista ansökningsdag 15 september.

  • Aktuella utlysningar i urval

    Ska du söka medel för forskning- eller innovationsprojekt? Här är ett urval av några aktuella utlysningar från externa anslagsgivare. Du kan ansöka om medel från till exempel Innovationsfonden, Vinnova, Forte och Afa Försäkring. Källa: Grants Office på Gothia Forum.

  • Vi har en ny professor!

    Vi riktar ett stort grattis till Andreas Fors som nyligen är utnämnd till professor i omvårdnad med inriktning mot personcentrerad vård. Även grattis till oss som får arbeta nära Andreas.

  • Håll dig uppdaterad med den senaste evidensen - Publicerad forskning från FoU primär och nära vård

    Implementering av internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) i den svenska primärvården, förstföderskors upplevelser, långvariga effekter av senapsgasexponering, främre korsbandsskador och utvärdering av en modell av sjuksköterskeledd hypertonimottagning. Detta är ämnen du kan läsa mer om i det senaste urvalet av publicerade vetenskapliga artiklar under december 2023 och första kvartalet 2024.

  • Utlysning om medel till området Medicin - Familjen Kamprads stiftelse

    Familjen Kamprads stiftelse utlyser 100 miljoner kronor till området Medicin, med inriktning mot kunskapsbaserad, integrerad och jämlik vård för de många människorna. Läs mer och gör din ansökan på FundPro.se

  • Dags att söka ALF-medel – här är bästa tipsen inför ansökan

    Se till att börja i god tid, kontakta dina medsökande och förbered berörd verksamhetschef på att hen kommer behöva signera din ansökan. Ansökan öppnar 10 april, och i år kommer inga kompletteringar att tillåtas när ansökningssystemet är stängt.

  • Vårens ALF-utlysningar

    Från och med den 10 april går det att ansöka om forskningsmedel i vårens ALF-utlysningar: ALF-projektmedel 2025-2027, ALF-projektmedel för yngre forskare 2025-2027 samt ALF-medel för HTA. Ansökan görs elektroniskt i Researchweb, med sista ansökningsdag den 3 juni, 2024.

  • Dina idéer kring bättre tandhälsa behövs - sök regionala FoU-medel!

    Ansökningstiden är 15 april – 15 maj och alla i Västra Götaland kan söka. FoU-medlen ska främja forskning om strategier för att minska ojämlika skillnader i tandhälsa mellan människor kopplade till socioekonomi och bostadsort, forskning med epidemiologiskt och hälsofrämjande perspektiv på olika åldersgrupper och forskning för att öka kunskapen om tandhälsan hos unga personer med erfarenhet av flykt eller migration.

  • Sök upp till 110 000 kronor i projektanslag för FoU

    Den 1 mars öppnar åter Västra Götalandsregionens fyra lokala FoU-råd för ansökningar om projektanslag.

  • Det lönar sig att hålla utkik efter och ansöka om större anslag

    Läs om två exempel på projekt som beviljats flera miljoner kronor och om hur regionområde FoUUI primär och nära vård kan hjälpa dig i din ansökningsprocess.

  • Vad forskade vi på inom primär och nära vård i VGR under 2023?

    Nu kan vi enkelt ta reda på det genom Årsstatistik 2023 för forskning och utveckling i primär och nära vård i VGR. I årsstatistiken hittar du information om vetenskapliga publikationer och projekt i hela VGR samt forskares akademiska grad och anställning. Du kan söka fram informationen för din egen specifika verksamhet eller enhet, till exempel av ren nyfikenhet eller för att använda i egen verksamhetsplanering och rapportering.

  • Plötsligt händer det!

    Under julhelgen nådde vår LinkedIn-sida 1000 följare. Det tycker vi är riktigt, riktigt roligt. Det ger oss en fingervisning att även den sidan är en viktig kanal för att dela intressant, viktig och framför allt nyttig information om forskning i primär och nära vård med er. Kika gärna in på sidan, följ oss och sprid den inom era egna nätverk. Undrar hur många följare vi har till sommaren :-)

  • Nytt utseende på webbplatsen

    Innehållet på verksamhet FoU primär och nära vård webbplats är samma som tidigare, men utseendet är nu ett annat. Detta gäller också för webbplatserna för regionområdet FoUUI primär och nära vård och dess andra verksamheter Allmänmedicinskt centrum, Primärvårdens utbildningsenhet samt Socialmedicinskt centrum.

  • Håll dig uppdaterad med den senaste evidensen - Publicerad forskning från FoU primär och nära vård

    En fästingburen bakterie, behandling av högt blodtryck, effekten av integrerad beteendehälsa i primärvård och upplevelsen av att arbeta med sjukskrivning. Detta är ämnen du kan läsa mer om i det senaste urvalet av publicerade vetenskapliga artiklar under fjärde kvartalet 2023 från medarbetare inom primär och nära vård i Västra Götalandsregionen.

  • Forskning på gång i primär och nära vård

    Det finns ett stort antal medarbetare i primär och nära vård i Västra Götalandsregionen som utöver sin kliniska verksamhet även lägger tid och kraft på att i rollen som doktorand ta fram ny kunskap. Flera av dem har under året hållit halvtidsseminarier och en del har kommit i mål i och med sin disputation. Vi har i denna nyhet samlat information om 2023 års halvtidsseminarier för dig att ta del av.

  • Forskningsresultat på export!

    Forskare och medarbetare i Forskningsplattformen för muskuloskeletal hälsa (REMUSC) har nyligen deltagit vid ”11th Interdisciplinary World Congress on Low Back & Pelvic Girdle Pain” med både postrar och muntliga presentationer.

  • Aktuella utlysningar i urval

    Ska du söka medel för forskning- eller innovationsprojekt? Här är ett urval av några aktuella utlysningar från externa anslagsgivare. Du kan ansöka om medel från till exempel Innovationsfonden, Svenska Läkaresällskapet, Stiftelsen Solstickan och Afa Försäkring. Källa: Grants Office på Gothia Forum.

  • Publicerad forskning från FoU primär och nära vård tredje kvartalet 2023

    Våra forskare och projektledare publicerar kontinuerligt resultat från sina projekt som publikationer i vetenskapliga tidskrifter och som konferensbidrag i form av posterpresentationer. Under tredje kvartalet 2023 publicerades till exempel en studie som beskriver ett för omställningen till god och nära vård viktigt arbete med ”levande lab”; en hälsoinnovation som innebär en möjlighet för samarbeten och gemensamt lärande mellan näringslivet, hälso- och sjukvården och akademi. Andra publikationer handlade bland annat om behandlingsmetoder riktade mot komplex PTSD, fysiska sjukdomar hos barn och ungdomar med psykiatriska diagnoser och smärthantering vid episodisk migrän.