Mer om Processtöd för implementering i primärvård (PRIMP)

PRIMP:s roll är att bidra med expertkunskap om implementering och förändringsledning. Vi arbetar för att möjliggöra en jämlik, kunskapsbaserad, personcentrerad och sammanhållen vård med hjälp av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp (PSV) i VGR.

Personcentrerad vård

Personcentrering innebär att patientens behov sätts i fokus, vilket är centralt för att synliggöra individuella preferenser och behov samt en förutsättning för jämlik vård. Sammanhållen vård förutsätter samsyn kring tydlig planering av vården, fasta vårdkontakter och multiprofessionell samverkan. Fokus på patientens upplevelse av vården som helhet genom personcentrering och samordning, snarare än det medicinska innehållet i enskilda vårdmöten, skiljer PSV från sedvanliga medicinska riktlinjer.

PRIMP om implementering i primärvård

PRIMP har gjort en analys av implementeringshinder och har tagit fram en  implementeringsstrategi för införandet av personcentrerade sammanhållna vårdförlopp (PSV) i primärvården VGR. Analysen och strategin utgår från forskning om implementering och dialog med forskningsplattformen innovation och organisation FoUUI primär och nära vård, Primärvårdsrådet, Samordningsrådet Primärvård samt chefer och medarbetare inom vårdvalen.

I arbetet med implementering av PSV har vi identifierat nödvändiga förutsättningar för framgångsrikt lokalt förändringsarbete i primärvården där de centrala delarna består av 

  • Ett tydligt och motiverande syfte med förändringen.
  • Nödvändig kunskap och färdigheter för medarbetarna.
  • Organisatoriska förutsättningar som stödjer samverkan och tydlighet kring tid, resurser och administrativt stöd.
  • Ledningens stöd genom resursallokering och tydliga prioriteringar.
  • Ständigt organisatoriskt lärande för att förbättra implementeringsprocessen.

Processtöd för implementering i primärvård (PRIMP) är en stödfunktion kopplad till både den regionala kunskapsstyrningsorganisationen och FoUUI primär och nära vård.