Primärvårdens forskning stödjer omställning till nära vård genom akademisk kompetensförsörjning

Omställning till god nära vård har krävt en utvecklingsstrategi av primärvårdens FoU-verksamhet. Strategin har avsett att stärka vidareutvecklingen av evidens, forskning och kompetensförsörjning genom satsningar på regionala plattformar, symposier och forskarstöd. Detta ger förbättrade förutsättningar till att stödja primärvårdens utveckling genom universitetssjukvård och etablerad forskning. 

Målet har varit (och är) att sätta fokus på patienter i primärvården och deras behov nu och i framtiden. Det kräver forskning om de kroniska folksjukdomarna och FoU primär och nära vård i Västra Götalandsregionen har arbetat med olika långsiktiga strategier för att möjliggöra detta. Man har till exempel arbetat för att få fler disputerade, docenter och professorer i primärvården. Dessa akademiska satsningar har möjliggjort deltagande i forskningsråd, kunskapsorganisationen och universitetssjukvården.  

Forskarstöd och kompetensförsörjning

Under lång tid har det varit en utmaning för FoU-verksamheten att ha tillräckligt många disputerade handledare. Det ledde tidigt till att infrastrukturmedel också fick användas till att stödja personer som ville prova att forska, så kallade predoktorander. Forskarstödet behövdes för att nå doktorsgraden. Dessa medarbetare har sedan blivit seniora forskningsledare och bidragit till större projekt och ökad forskningsfinansiering. Kampen om att få fler disputerade i primärvård är i högsta grad fortfarande aktuell. 

Forskningsplattformar för att få medel 
Förändringar i organisation och arbetssätt har under åren varit nödvändiga på grund av ett ökat FoU-intresse samt omställningen till nära vård. Det ledde tidigt till en insikt om att det behövdes arbetssätt för att få externa forskningsmedel. 
Därför kom idén upp om att skapa forskningsplattformar. De innebar att det lokala arbetet kunde knytas ihop regionalt. Dubbelarbete kunde på så sätt förhindras. Forskargrupperna blev större och kunde på ett mer uthålligt och kraftfullt sätt konkurrera om större forskningsmedel. 

Nytta är ledstjärnan

Primärvårdens FoU-verksamhet har ett fokus på forskning och utveckling som leder till nytta för patienten. Nytta är alltjämt ledstjärnan och styr vilken inriktning projekten har. 

Uppdraget är att underlätta en idés utveckling och beskrivs i sex I:n:  

  • Idéförädling 
  • Initiering 
  • Intervention 
  • Innovation 
  • Implementering 
  • Improvement 

Professorer och docenter

Det tar många år och innebär stora investeringar att ta sig från student till docent. De interna forskarstöden, den ökade möjligheten till att få externa medel, samt Hälso- och sjukvårdsstyrelsens tillskott av FoU-medel till kompetensförsörjning, har den senaste tiden inneburit goda akademiska skördar.  

Vi är väldigt glada att vi nu kan gratulera många av våra medarbetare till deras utnämningar till professorer och docenter. Deras kunskapskapital skapar ytterligare möjligheter för ökad kompetensförsörjning.

Stort grattis Anna, Andreas, Bledar, Gun, Ingmarie, Karin, Maria, Minna och Pär-Daniel!

Kort tillbakablick

När VGR bildades utvecklades också samverkan mellan lokala FoU-enheter som skapades i takt med att primärvården växte fram. Samverkan bidrog till att fler likasinnade forsknings- och utvecklingsintresserade medarbetare fann varandra. 

När primärvårdsorganisationen stöptes om i början av 2010-talet, ökade möjligheterna till samordning och samutnyttjande av kunskap, kompetens och erfarenheter. Primärvårdens FoU-enheter började betrakta sig som en gemensam, regional verksamhet med stark lokal förankring.  

Docent Anna Bergenheim

Docent Anna Bergenheim
Docent Anna Bergenheim
Fotograf: Mikael Stenberg

Anna Bergenheim är docent i fysioterapi vid Göteborgs universitet.

Yrkestitel: Docent, leg. sjukgymnast och FoU-strateg

Arbetsplats: FoU primär och nära vård Fyrbodal 

Forskningsområde: Rehabilitering vid långvarig smärta


Professor Andreas Fors

Professor Andreas Fors
Professor Andreas Fors
Fotograf: Mikael Stenberg

Andreas utnämndes till professor i omvårdnad april 2024.

Yrkestitel:  Professor, leg. sjuksköterska och FoU-strateg 

Arbetsplats: FoU primär och nära vård Göteborg och Södra Bohuslän, Västra Götalandsregionen; Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Forskningsområde: Personcentrerad vård/personcentrerat arbetssätt 

”Utnämningen medför att jag på flera nivåer kan bidra till att stärka omställningen till en mer personcentrerad och nära vård”. Andreas Fors utnämnd till professor i omvårdnad med inriktning mot personcentrerad vård (GU.se) 


Professor Bledar Daka

Professor Bledar Daka
Professor Bledar Daka
Fotograf: Thomas Harrysson

Bledar blev utnämnd till professor under hösten 2024.

Yrkestitel: Professor, specialist i allmänmedicin 

Arbetsplats: Allmänmedicinskt centrum och Närhälsan Ekmanska vårdcentral 


Docent Gun Rembeck

Docent Gun Rembeck
Docent Gun Rembeck
Fotograf: Thomas Harrysson

Gun utnämndes till docent oktober 2024.

Yrkestitel: Docent, leg. barnmorska och FoU-ledare

Arbetsplats: FoU primär och nära vård Södra Älvsborg

Forskningsområde: psykisk hälsa, barn och ungdomshälsa, sexuell och reproduktiv hälsa, övergångsfaser i livet så kallat ”transitions” och folkhälsa.


Docent Ingmarie Skoglund

Ingmarie Skoglund
Docent Ingmarie Skoglund
Fotograf: Eva Almqvist

Ingamarie Skoglund utnämndes till docent i allmänmedicin i januari 2023.

Yrkestitel: Docent, specialist i allmänmedicin 

Arbetsplats: Närhälsan Boda Vårdcentral, FoU primär och nära vård Södra Älvsborg och Göteborgs universitet 

Forskningsområde: Psykisk hälsa och ohälsa, infektioner i primärvård, patientkonsultationen    

"Jag har anknytning till forskningsplattformen Midar (Infektionssjukdomar och antibiotikaresistens), forskningsplattformen för psykisk hälsa och ohälsa och delvis med innovationsplattformen. Ambitionen är att utveckla en bred allmänmedicinsk kompetens också inom forskning, pedagogik och utveckling."


Docent Karin Mossberg

Docent Karin Mossberg
Docent Karin Mossberg
Fotograf: Mikael Stenberg

Karin utnämndes till docent i allmänmedicin i februari 2024.

Yrkestitel: Docent, specialist och universitetslektor i allmänmedicin och universitetslektor i allmänmedicin 

Arbetsplats: Avd för samhällsmedicin och folkhälsa, Allmänmedicin, Göteborgs universitet samt Allmänmedicinskt centrum och FoU primär och nära vård Fyrbodal

Forskningsområde: Komplikationer efter fetmabehandling. Karin Mossberg bedriver klinisk forskning inom området allmänmedicin, speciellt inom behandling och prevention av fetma, men också inom psykisk hälsa. Karin är principle investigator för BAriatric SUrgery Nutrition and substitution study (BASUN), som jämför komplikationer och uppföljning av patienter med fetma som behandlats med fetmaoperationer eller medicinska behandling i VGR.  


Professor Maria Larsson

Professor Maia Larsson
Professor Maia Larsson
Fotograf: Mikael Stenberg

Maria utnämndes till adjungerad professor i fysioterapi i november 2024.

Yrkestitel: Professor, leg. sjukgymnast och regionområdeschef 

Arbetsplats: FoUUI primär och nära vård Västra Götalandsregionen

Forskningsområde: Besvär från rörelseorganen – med inriktning på tvärvetenskaplig och beteendemedicinsk forskning.

"Som adjungerad professor i fysioterapi vid Göteborgs universitet ser jag fram emot att fortsätta utveckla forskningsfältet kring muskuloskeletala besvär med det engagemang jag har för att integrera utbildning, forskning och praktik. Jag brukar säga att jag har ett av regionens roligaste jobb, och att få kombinera det med att vara adjungerad professor ger en extra dimension! Att få arbeta med kloka och engagerade människor som alla arbetar med framtiden i nutiden för att göra livet bättre för dem vi är till för är en ynnest."

 


Docent Minna Johansson

Docent Minna Johansson
Docent Minna Johansson
Fotograf: Fredrik Johansson

Minna utnämndes till docent i april 2024.

Yrkestitel: Docent, specialist i allmänmedicin och FoU-ledare

Arbetsplats: Närhälsan Herrestads Vårdcentral och FoU primär och nära vård Fyrbodal

Forskningsområde: Hållbar sjukvård 

"För en lyckad omställning till nära vård krävs forskning som hittar lösningar på de problem som vi och våra patienter möter dagligen. Mycket av den forskning som finns idag passar dåligt för patienterna i primärvården. Vi behöver ta ledningen och driva projekt utifrån våra kliniska frågeställningar. Jag är tacksam över att jag får möjligheten att vända frustrationen i min kliniska vardag till att hitta nya forskningsfrågor och sedan undersöka och driva dem i projekt."


Professor Pär-Daniel Sundvall

Professor Pär-Daniel Sundvall
Professor Pär-Daniel Sundvall
Fotograf: Mikael Stenberg

Pär-Daniel utnämndes till professor i september 2024.

Yrkestitel: Professor, specialist i allmänmedicin.  

Arbetsplats: Kombinationsanställning som universitetslektor Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen och enhetschef för Allmänmedicinskt centrum.

Forskningsområde: Diagnostik och behandling av infektioner i primärvård, antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens. Leder FoUUIs forskningsplattform för infektionssjukdomar och antibiotikaresistens. 

"Det är roligt att ha blivit befordrad till professor i allmänmedicin och jag ser fram emot det utökade ansvar för forskning, undervisning och akademiskt ledarskap som detta innebär."