Primärvårdens forskning stödjer omställning till nära vård genom akademisk kompetensförsörjning
Omställning till god nära vård har krävt en utvecklingsstrategi av primärvårdens FoU-verksamhet. Strategin har avsett att stärka vidareutvecklingen av evidens, forskning och kompetensförsörjning genom satsningar på regionala plattformar, symposier och forskarstöd. Detta ger förbättrade förutsättningar till att stödja primärvårdens utveckling genom universitetssjukvård och etablerad forskning.
Målet har varit (och är) att sätta fokus på patienter i primärvården och deras behov nu och i framtiden. Det kräver forskning om de kroniska folksjukdomarna och FoU primär och nära vård i Västra Götalandsregionen har arbetat med olika långsiktiga strategier för att möjliggöra detta. Man har till exempel arbetat för att få fler disputerade, docenter och professorer i primärvården. Dessa akademiska satsningar har möjliggjort deltagande i forskningsråd, kunskapsorganisationen och universitetssjukvården.
Forskarstöd och kompetensförsörjning
Under lång tid har det varit en utmaning för FoU-verksamheten att ha tillräckligt många disputerade handledare. Det ledde tidigt till att infrastrukturmedel också fick användas till att stödja personer som ville prova att forska, så kallade predoktorander. Forskarstödet behövdes för att nå doktorsgraden. Dessa medarbetare har sedan blivit seniora forskningsledare och bidragit till större projekt och ökad forskningsfinansiering. Kampen om att få fler disputerade i primärvård är i högsta grad fortfarande aktuell.
Forskningsplattformar för att få medel
Förändringar i organisation och arbetssätt har under åren varit nödvändiga på grund av ett ökat FoU-intresse samt omställningen till nära vård. Det ledde tidigt till en insikt om att det behövdes arbetssätt för att få externa forskningsmedel.
Därför kom idén upp om att skapa forskningsplattformar. De innebar att det lokala arbetet kunde knytas ihop regionalt. Dubbelarbete kunde på så sätt förhindras. Forskargrupperna blev större och kunde på ett mer uthålligt och kraftfullt sätt konkurrera om större forskningsmedel.
Nytta är ledstjärnan
Primärvårdens FoU-verksamhet har ett fokus på forskning och utveckling som leder till nytta för patienten. Nytta är alltjämt ledstjärnan och styr vilken inriktning projekten har.
Uppdraget är att underlätta en idés utveckling och beskrivs i sex I:n:
- Idéförädling
- Initiering
- Intervention
- Innovation
- Implementering
- Improvement
Professorer och docenter
Det tar många år och innebär stora investeringar att ta sig från student till docent. De interna forskarstöden, den ökade möjligheten till att få externa medel, samt Hälso- och sjukvårdsstyrelsens tillskott av FoU-medel till kompetensförsörjning, har den senaste tiden inneburit goda akademiska skördar.
Vi är väldigt glada att vi nu kan gratulera många av våra medarbetare till deras utnämningar till professorer och docenter. Deras kunskapskapital skapar ytterligare möjligheter för ökad kompetensförsörjning.
Stort grattis Anna, Andreas, Bledar, Gun, Ingmarie, Karin, Maria, Minna och Pär-Daniel!
Kort tillbakablick
När VGR bildades utvecklades också samverkan mellan lokala FoU-enheter som skapades i takt med att primärvården växte fram. Samverkan bidrog till att fler likasinnade forsknings- och utvecklingsintresserade medarbetare fann varandra.
När primärvårdsorganisationen stöptes om i början av 2010-talet, ökade möjligheterna till samordning och samutnyttjande av kunskap, kompetens och erfarenheter. Primärvårdens FoU-enheter började betrakta sig som en gemensam, regional verksamhet med stark lokal förankring.