APL utomlands
Sebastian, elev på skogsmaskinsförarutgången berättar om sin APL-upplevelse i Tyskland.
Berätta om hur det var att utföra din APL utomlands
Det var ganska speciellt att komma iväg. Det var inte bara APL:en som var ny, utan allt runt omkring också, till exempel kulturen. Men det var väldigt roligt att få en helhetsupplevelse.
Varför valde du att söka till de utländska APL-platserna?
Det var nog mycket för att det är en sådan möjlighet man får en gång i livet och för att det är en väldigt rolig upplevelse. Man kan ju vara där på semester, men att få se hur vardagen och utbildningen på skolan funkar och få erfarenhet av hur de arbetar i skogen, det var det som lockade mig.
Vad hade du för förväntningar på utbytet?
En stor förväntning var lövskogarna, i och med att tyskarna är kända för sin bokskog. Så jag var nyfiken på hur de jobbade med skogen. En annan förväntning jag hade var helhetsupplevelsen av att vara i ett annat land som studerande.
Hur utvecklades du under din tid i Tyskland?
Oj, en stor del handlar nog om det sociala, om att våga prata med människor och att lära känna nya personer. Jag bodde på skolans internat och pratade engelska under hela min vistelse.
Hur såg en typisk dag ut i Tyskland?
Det började med en frukost vid åttatiden och sedan åkte vi som regel ut till skogen där vi både hade teori och praktiska övningar. Vi käkade ganska ofta vår lunch i skogen och sedan var vi tillbaka på skolan mellan klockan fyra och fem på eftermiddagen. Då brukade vi äta lite middag. Sedan hade vi fritid, jag pratade och umgicks mycket med de tyska eleverna.
Vad var det svåraste och det bästa med utbytet?
Det svåraste var nog kommunikationen. Det blev lite svårt i och med att man använder ett fackligt språk i skogen, till exempel brytmån och fällskär. Det kunde bli lite lurigt ibland när man inte hittade termen på engelska. Det bästa var nog det sociala, det var ett väldigt skönt umgänge i Tyskland. Vi käkade, grillade och eldade. Det var väldigt trevligt och jag är väldigt nöjd med utbytet i helhet.
Vad tar du med dig från utbytet, både till framtida utmaningar och anställningar?
Det jag tar med mig är att våga prata. Kommunikation kan förhindra och lösa så många problem som kan dyka upp.
Utbytet är en del av Erasmus+-projektet Make it Greener som medfinansieras av EU. Här kan du läsa mer om Make it Greener.