APL Tyskland

Axelina, elev på trädgårdsinriktningen, berättar om sin APL-upplevelse i Tyskland.

Berätta om hur det var att genomföra din APL utomlands?

Det var väldigt roligt att ha tre veckors APL i Tyskland! Roligt att upptäcka en ny kultur under lite längre tid än under an vanlig semester och eftersom jag arbetade med lokalbefolkningen fick jag än djupare inblick i landet. Min APL-plats var en ganska stor plantskola med en handelsträdgård där de sålde en del av de växter som de drev upp, resten såldes till närliggande butiker.

Varför valde du att söka till de utländska APL-platserna?

Jag har alltid velat resa mycket och upptäcka nya ställen, tack vare Erasmus- utbytet var detta möjligt, under skoltid dessutom.

Vad hade du för förväntningar på utbytet?

Jag förväntade mig att jag skulle skaffa många nya kompisar och lära mig mycket om hur Tyskland sköter sina trädgårdsverksamheter, det blev inte riktigt så men jag är nöjd ändå. Jag bodde på en internatskola där elever från olika närliggande länder kom för att lära sig om till exempel ellära och svetsning. Dessa elever spenderade endast några dagar på skolan innan de åkte hem igen. De har en annan typ av naturbruksskola som består mer av praktik än vad de svenska naturbruksskolorna har.

Hur har du utvecklats under din tid i Tyskland?

Tack vare utbytet i Tyskland har jag lättare för att fråga om jag inte förstår något, jag är bättre på att planera hur jag ska ta mig fram i ett främmande land, och jag har blivit bättre på att prata med människor som jag inte känner, både i konversation och som presentatör.

Hur såg en typisk dag ut i Tyskland?

Jag käkade frukost runt i klockan sju och cyklade sedan ca 20 minuter till min APL-plats. Vi startade med ett morgonmöte där chefen för växthusen som jag jobbade i gick igenom vad som skulle göras och vem som skulle göra det. När man var klar med sin uppgift letade man upp henne igen för att få en ny uppgift. Ofta fick vi uppgifter som varade fram till lunch om inte längre, många av mina arbetskamrater slutade någon timma efter lunch vilket betydde att jag ofta var ensam när jag jobbade på eftermiddagen. Jag slutade vid 17.00 och då cyklade jag tillbaka igen och åt middag i skolmatsalen.

Vad var det svåraste och det bästa med utbytet?

Det svåraste var att fullständigt förstå hur de ville att jag skulle genomföra arbetsuppgifterna, det var några gånger som det blev missförstånd eftersom språket var bristande. Det roligaste var på helgerna när jag och mina vänner kunde utforska området och kulturen.

Vad tar du med dig från utbytet, både till framtida utmaningar och anställningar?

Jag hoppas på att åka utomlands och jobba inom jordbruk ganska snart i framtiden så jag har inte blivit avskräckt av utbytet i Tyskland. Jag tar även med mig vad jag inte vill göra inom jordbruk och att det är bättre att fråga en gång extra än att det blir fel så man behöver göra om mycket av det arbetet som man redan har gjort.