Vallens värde som råvara för produktion av biogas och protein till grisar – ett konkret gårdsexempel
I detta projekt vill vi visa ett konkret exempel på ett bioraffinaderikoncept som kombinerar proteinutvinning från vall med biogasproduktion. Konceptet bygger vidare på ett tidigare utvecklat gårdsbaserat bioraffinaderi i projektet vallbaserade produkter- ett steg närmare kommersialisering. Vall i växtföljden för proteinutvinning till bland annat grisar bidrar till hållbarare växtodling och ökad självförsörjning av proteinfoder. Genom intervjuer och modellberäkningar belyser vi mervärden som ökad mullhalt, minskat behov av gödsel och bekämpningsmedel, samt sätter ett monetärt värde på dessa fördelar i hela produktionskedjan fram till konsument.
Projektbeskrivning
Projektet undersöker hur vall – en av Sveriges viktigaste jordbruksgrödor – kan användas mer effektivt för att producera både biogas och proteinfoder till grisar. Genom ett konkret gårdsexempel på Hilmér Lantbruk i Dalsland ska ett gårdsbaserat koncept tas fram där ensilerad vall pressas till en proteinrik juice för blötutfodring till grisar och en fiberhaltig rest, så kallad presskaka används som råvara till biogasproduktion. Projektet kopplar samman grisproduktion, växtodling och biogas i en hållbar helhetslösning.
EU:s mål om 350 TWh biometan till 2030 kräver en stor utbyggnad – Sveriges del är cirka 10 TWh. För att nå dit behöver vi hitta nya råvaror. Vall, som redan odlas i stor skala, är en outnyttjad resurs med stor potential. Utöver energi och foder kan vallen öka kolinlagringen i marken, förbättra växtföljder på växtodlingsgårdar och bidra till biologisk mångfald. Dessutom kan svenskt griskött få nya hållbarhetsvärden genom lokalt producerat proteinfoder.
Projektet utvecklar och testar ett komplett koncept med:
- Proteinpressning av ensilerad vall: pressjuice som foder till grisar.
- Biogasproduktion av rester (presskaka).
- Ekonomiska analyser för att sätta värde på vallens mervärden i växtföljd, foder och klimatpåverkan.
- Fallstudie hos Hilmér Lantbruk, med stöd av tidigare forskning och pågående försök inom Green Valleys 2.0.
- Underlag för beslutsfattare och lantbrukare – vilka värden krävs för att vallodling ska bli lönsam även utan djur?
Mål med projektet
Att visa hur vallen kan bli en nyckelresurs i omställningen till ett mer hållbart jordbruk, med fossilfri energi, lokalproducerat foder och ökad kolinlagring – och samtidigt stärka svensk grisproduktion och lantbruksekonomi.
PROJEKTNAMN
Vallens värde som råvara för produktion av biogas och protein till grisar - ett konkret gårdsexempel
STATUS
Pågående
VÅR ROLL I PROJEKTET
Projektpartner
PROJEKTSTART
2025-01-01
VARAKTIGHET
3 år
SAMARBETSPARTNERS
RISE – Bioraffinering och energi, RISE – Jordbruk och livsmedel
Hilmér Lantbruk AB/Brålanda Biogas AB
Dahlbergs kött
Lantmännen
FINANSIÄR
Stiftelsen JTI