Effektiv torkning och lagring av grödor
Projektmål
Avsikten med projektet var att utveckla innovativa, anpassade, energieffektiva torkprocesser. Underlaget för dessa torkprocesser togs fram i labb- och pilotskala och verifierades sedan i fullskala. RISE genomförde tillsammans med svenska exportinriktade torktillverkare, spannmålshandel, primärproducenter och rådgivare projektet för att utveckla innovativa system för både nya och befintliga torkningsanläggningar för att öka deras energieffektivitet, mottagningskapacitet och användarvänlighet.
Teknik för torkning och lagring av spannmål är globalt ett viktigt utvecklingsområde för att minska energiförbrukning, förluster av torrsubstans och kvalitet samt för att undvika mögelgifter i vårt viktigaste baslivsmedel. Både svenska och internationella studier visar att cancerframkallande mögelgifter orsakade av för långsam torkning ännu är vanligt förekommande i spannmål. Investeringsutrymmet är dock begränsat då torkanläggningar endast används några månader per år. De används till torkning av allt från raps till bönor, trots att de främst är utvecklade för de vanligaste sädesslagen vete, korn etc. Här behövs innovationer för att enkelt kunna anpassa en tork till alla typer av sädesslag och kvalitetskrav med lägre energiåtgång och klimatpåverkan.
För att svenska tillverkare ska kunna bevara sin konkurrenskraft behöver de tekniskt ligga i framkant och kunna leverera resurseffektiva, skonsamma och användarvänliga torkar med hög kapacitet.
Testmiljö på Naturbruksskolan Uddetorp
På Naturbruksskolan Uddetorp har personal från RISE genomfört tester i en labbtork inrymd i en container. I labbtorken har de under projektets gång kunnat följa torkförloppet där faktorer som temperatur och luftflöde mätts kontinuerligt. Man har till exempel torkat vete och majs. I anslutning till Uddetorps ordinarie spannmålstork har projektet också byggt upp en pilottork i skala 1:4, för att kunna utföra tester i större skala. Under 2023 användes pilottorken för att försöka verifiera de tester som tidigare gjorts i labbtorken.
Förutom att utföra tester erbjöd projektet information om torkning till elever och studerande på skolan. Elever på gymnasiet har utfört laboration i labbtorken under ledning av Hugo Westlin, teknikagronom och projektledare vid RISE, Jordbruk och livsmedel. Även studerande på Biologiska yrkeshögskolan har fått ta del av information om de tester som gjorts i projektet.
Pilottorken är kvar på Uddetorp med ambitionen att bli en fortsatt testmiljö för andra projekt.
Projektsammanfattning
PROJEKTNAMN
Trygg, säker försörjning av spannmål, oljeväxter och majs med innovativ resurseffektiv torkning, hantering och lagring
STATUS
Avslutat
VÅR ROLL I PROJEKTET
Medverkar som part i projektet med plats och material för testning
PROJEKTSTART
2021-02-01
VARAKTIGHET
2,5 år
SAMARBETSPARTNERS
AAK
Akron-Maskiner
Tornum
Lantmännen
Infrasonik
Ircon drying solutions
Senseair
KOORDINATOR
DELTAR I PROJEKTETS REFERENSGRUPP
Livsmedelsverket
Jordbruksverket
Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare