Nya grödor för bättre självförsörjning

Vy över en ett odlingsland med grödor där två arbetande händer syns

I Sverige pågår en mängd olika satsningar för att vi som land ska kunna vara självförsörjande i större utsträckning än tidigare. Detta har aktualiserats inte minst i samband med den globala pandemi som försvårade import och export av en rad varor och livsmedel under stora delar av 2020 och 2021.

Om projektet

Inom Naturbruksförvaltningen påbörjades redan under odlingssäsongen 2020 ett test med att odla grödor som vanligtvis inte odlas storskaligt i Sverige. Odlingstesterna har fortsatt sedan dess, för att få mer information kring vilka grödor som ger ett lyckat resultat och skulle kunna vara en framtida lokal råvara.

Projektets syfte är att lyfta den mångfald av grödor som finns och som även går att odla på våra breddgrader, samt att belysa vikten av självförsörjning. Målet har hela tiden varit att testa hur grödorna trivs och beter sig i vårt klimat men också att se vilken avkastning de ger. Vår förhoppning är att genom odlingarna kunna skapa nyfikenhet och inspirera andra till att prova att odla fler grödor än de traditionella.

Demoodlingarna ger även våra elever och studerande en inblick i att det finns nya möjligheter i framtidens växtodling och skapar en ökad framtidstro på ett mer självförsörjande samhälle och land.

Under åren har vi på Angereds gård samt Naturbruksskolorna Sötåsen och Uddetorp testodlat en mängd olika grödor, till exempel hirs, belugalins, durra, sojaböna, gråärta, spelt, lantvete och 2024 har vi fokus på solros för humankonsumtion i samarbete med projektet ROLIS. Läs mer om projektet ROLIS (grastorp.se).

Resultat från projektet

Projektet visar att det går fint att odla en mängd olika kulturgrödor och andra grödor för att minska import. En bestående utmaning är dock efterbehandlingsmöjligheter som rensning, skalning och paketering. Det är också viktigt att introducera livsmedlena för konsumenter och skapa efterfrågan för att skapa en mer robust livsmedelskedja.

Våra skolkök jobbar aktivt med att hitta spännande välsmakande rätter att servera i skolrestaurangerna. Under 2023 utvecklade vi en mängd recept med gråärt. Under 2024 bakar vi på eget mjöl på spelt och lantvete, till exempel pizzabotten och frukostfrallor. 

Hitta våra recept - Naturbruksförvaltningen (vgregion.se)

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Nya grödor för bättre självförsörjning

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektägare

PROJEKTSTART

2020

VARAKTIGHET

3 år

SAMARBETSPARTNERS

Hushållningssällskapet Västra

Agneta Larsson

Verksamhetsutvecklare

Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

Logga för Agenda 2030 mål nummer 4 God utbildning för alla
Logga för Agenda 2030 mål nummer 12 Hållbar konsumtion och produktion