Ett nytt recept för matsystemet - Mobilisering
Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Nu öppnar möjligheten att vara med i en ny insats för innovation och hållbar omställning av matområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet.
Om projektet
Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.
– Behovet av förnyelse och innovation är så akut att det inte räcker att bara optimera dagens system. Vår satsning ska ge nyckelaktörer med radikalt nya idéer bättre förutsättningar att tillsammans experimentera och bygga kapacitet att transformera livsmedelsområdet, säger Jenny Sjöblom, ansvarig för satsningen på Vinnova.
Fem områden med stor potential har identifierats under den kartläggning som Vinnova gjort tillsammans med aktörer från olika delar av matsystemet under våren. De är:
- Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion
- Proteinskiftet
- Food tech för framtidens mat
- Preventiv hälsa genom mat
- Hållbara matvanor hos unga
Satsningen är uppdelad i olika steg, där det första ska möjliggöra för nyckelaktörer att mötas, bygga tillit och samverkan, skapa gemensamma mål och bygga kapacitet för att tillsammans transformera matsystemet. Det ska skapa förutsättningar för att under nästa år, 2023, kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.
Naturbruksförvaltningen medverkar i projektet inom områdena Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion (kontakt Karolina Bergström) samt Hållbara matvanor hos unga (kontakt Agneta Larsson).
Sammanfattning
PROJEKTNAMN
Ett nytt recept för matsystemet - Mobilisering
STATUS
Pågående
VÅR ROLL I PROJEKTET
Projektpartner
PROJEKTSTART
VARAKTIGHET
10 månader
KOORDINATORER
WWF
Organic Sweden
Innovation Skåne
Livsmedelsakademin
Azote
FINANSIÄR