E-MAP
Sammanfattning
PROJEKTNAMN
E-MAP
STATUS
Pågående
VÅR ROLL I PROJEKTET
Projektägare
PROJEKTSTART
2023-02-02
VARAKTIGHET
4 år
SAMARBETSPARTNERS
AOC Terra, Holland
Lanwirtschaftskammer Schleswig-Holstein, Tyskland
Srednja gozdarska in lesarska sola Postojna, Slovenien
Stredná odborná škola veterinárna skola Nitra, Slovakien
Europea International, Europa
Ganghestar, Island
FINANSIÄRER
Erasmus+
E-MAP är Naturbruksförvaltningens projektserie som ingår i Erasmus+ Ackrediteringsprogrammet 2023-2027. Tillsammans är alla enheterna i Naturbruksförvaltningen medlemmar i det ackrediterade konsortiet.
Om projektet
Med E-MAP kommer Axevalla Hästcentrum, Naturbruksskolorna Sötåsen, Svenljunga, Uddetorp samt Biologiska Yrkeshögskolan och Yrkesvux att systematiskt genomföra internationella aktiviteter i flera länder inom EU, och en mindre del utanför EU. Personal kommer att få möjlighet att jobbskugga på skolor och företag utomlands med målet att stärka kompetensen inom den svenska gröna näringen. De kommer att titta på innovativa lösningar, nya arbets- och undervisningsmetoder och skapa ett större nätverk av internationella partners för att bedriva undervisning och utveckling i världsklass på de egna enheterna.
Elever och studerande kommer kunna ansöka om att göra en del av sina APL-perioder utomlands på partnerskolor och lämpliga företag. Målet med att resa utomlands är att ge alla elever möjlighet att förbättra sin förmåga att anpassa sig till ett föränderligt yrkesliv, samt att bredda kunskapen om andra (arbets-)kulturer.
Hittills har konsortiet etablerade partnerskap i Tyskland, Holland, Frankrike, Island, Skottland, Slovenien och Slovakien. Konsortiets mål är att skapa ännu fler partnerskap under perioden 2023-2027.
Adelina Stuparu
Telefonnummer
Bidrar till FN:s hållbarhetsmål
Resultat
Resultat från projektet EMAP för perioden juni 2023-augusti 2024
- 29 personal har jobbskuggat i 11 länder: Spanien, Tyskland, Polen, Finland, Storbritannien, Norge, Danmark, Holland, Frankrike, Slovenien, Slovakien. Aktiviteterna har resulterat i mycket inspiration, ny kunskap, kulturella och professionella kompetenser samt nya partnerskap för 2024-2025.
- 4 personal har deltagit i kurser i Spanien, Norge och Irland med fokus på miljö, internationell samarbete och undervisningsmetoder för engelska lektioner. 37 elever och studenter har genomfört minst två veckors APL/LIA i Norge, Danmark, Tyskland, Slovenien, Slovakien, Holland och Lettland.
- 3 elever deltog i den internationella SIA-tävlingen i Paris, februari 2024. De flesta deltagarna svarar att deras anpassningsförmågan har ökat mycket/jättemycket på grund av deltagandet i projektet. De flesta deltagarna svarar att deras förståelse av värdlandets kultur har ökat mycket/jättemycket. De flesta deltagarna har ökad sin förståelse om miljö, klimat och hållbarhetsfrågor. Många deltagare har valt att resa grönt inom Europa.
- Gröna resor har ökat kraftigt i 2023-2024 projektperioden. 45/73 deltagare har rest grönt till Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Polen, Lettland och Frankrike genom att samåka med bil eller åka med tåg och buss.
- De flesta deltagarna tror att de har större chanser att få ett jobb som resultat av projektet. De flesta deltagarna har ökade kunskaper om Europa, EU och dess värderingar. De flesta deltagarna har en bättre förståelse om mångfald i samhället.