Cirkulära näringsflöden för lokal livsmedelsproduktion

Det växer fram nya kommersiella grönsaksodlare (Market gardeners) runt Göteborg, men bristen på kvalitativ jordförbättring och hanteringen av hästgödsel är stora problem. Projektet syftar till att skapa en innovativ modell för att omvandla hästgödsel och andra restprodukter från livsmedelsproduktion till högkvalitativ jordförbättring. Dessutom ska en hållbar affärsmodell utvecklas för att ge långsiktig effekt i det lokala livsmedelssystemet.

Om projektet

Jordförbättring är en av de viktigaste frågorna för dessa odlare för att kunna klara av en stor skörd och många kulturer per kvadratmeter och säsong. En sådan kvalitativ produkt är en bristvara. Samtidigt har Göteborgsområdet stora mängder hästgödsel som orsakar problem och merkostnad. Den vanliga hanteringen av hästgödsel idag är att den skickas till förbränning mot en avgift. Denna hantering stoppar den biologiska aktiviteten och minskar mängden näringsämnen i slutprodukten. Anledningar till att gödslet inte används som gödningsmedel är till exempel att det uppfattas som näringsfattigt och svår att hantera, det kräver till exempel en anläggning där gödslet förvaras under ett år innan det kan användas. Vidare finns det en mängd underutnyttjade restprodukter från olika sorter livsmedelsproduktion i staden och som vi vill undersöka hur de kan nyttjas i framtagandet av en jordförbättringsprodukt.

Projektets mål

Projektet syftar till att skapa en innovativ cirkulär jordförbättringsmodell som producerar högkvalitativ jordförbättring från hästgödsel och andra restströmmar från livsmedelsproduktion. Projektet skall även utveckla en hållbar affärsmodell som ger långsiktig effekt i det lokala livsmedelssystemet.

Vad ska projektet uppnå?

För att samhället ska kunna göra en förflyttning mot mer hållbar och cirkulär livsmedelsproduktion behövs satsningar på systemnivå. Detta projekt är ett sätt att få igång en process i stor skala, där näringsämnen i avfall används för att odla livsmedel i ett cirkulärt system, istället för att dessa näringsämnen som idag eldas upp eller blir övergödning i vattendrag. Den process som skapas via detta projekt kommer att lösa flera problem och även bli ett gott exempel för övriga landet, och andra länder, på hur en teknisk, logistisk och ekonomisk lösning för hållbar livsmedelsproduktion kan se ut. Det blir vidare ett sätt att visa att ökad självförsörjningsgrad går att uppnå genom att använda ett cirkulärt system baserat på industriell symbios och ekologisk odling.

Det lokala, cirkulära flödet ger dessutom möjlighet till livsmedelsproduktion med minimala transporter av både importerade gödningsmedel och långväga transporter mellan produktion och konsumtion av livsmedel. Vidare ger projektets genomlysning av tillgängliga substrat och matchningen mot behoven i olika flöden möjlighet att få mer optimerade, bioekonomiska system som helhet.

PROJEKTNAMN
Cirkulära näringsflöden för lokal livsmedelsproduktion  

STATUS
Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET
Projektpartner

PROJEKTSTART
2024-10-01

VARAKTIGHET
3 år

SAMARBETSPARTNERS
Göteborgs Kommun genom Exploateringsförvaltningen
BUSINESS REGION GÖTEBORG AB
Lunds universitet
Odlingsbolaget Svalan AB
MusselFeed AB
Estrella AB

FINANSIÄR
Energimyndigheten

Logotype för Energimyndigheten

Tony Johansson

Koordinator

Telefonnummer

Kontor: 010 - 455 08 30