Ökad återföring av träaska till skogsmark via uppgradering av biogas

En skogsmaskin sprider ut aska i skogen

Idag återförs ungefär 50 000 ton träaska årligen till skogen vilket motsvarar cirka ¼ av totala mängden aska som produceras i Sverige. Det finns därmed goda möjligheter att återföra en större andel.

 

 

Om projektet

I ett projekt har vi testat att använda träaska för att rena biogas från koldioxid så att biogasen förädlas till fordonsgas. Samtidigt under processen härdas och stabiliseras träaskan, vilket är en förutsättning för att den ska kunna föras tillbaka till skogen. Tekniken kallas askfilter.

Askan neutraliserar sura ämnen

Askan neutraliserar sura ämnen på ett liknande sätt som kalk. Genom att återföra aska till skogen minskar risken för försurning av mark och vatten. I detta koncept nyttjas askan två gånger. Askan får dubbel nytta när den först bidrar till att öka produktionen av fordonsbränsle innan den återförs till skogen och sluter kretsloppet av viktiga mineraler och näringsämnen.

Trygg försörjning av drivmedel

Askfiltertekniken öppnar upp för en småskalig produktion av förnyelsebara biodrivmedel på landsbygden. Det leder till en trygg försörjning av drivmedel lokalt. Fordonsgasen som utvinns kan ersätta fossila drivmedel inom transportsektorn och ger därmed en större klimatnytta än för el och värme.

Fullskalig anläggning

Vid Naturbruksskolan Sötåsen har en fullskalig anläggning byggts för tester och demonstrationer av biogasuppgradering, askhantering och askåterföring kopplat till askfiltertekniken.

Flera aktörer samverkar

Projektet drevs av forskningsinstitutet RISE tillsammans med Västra Götalandsregionen Naturbruksförvaltningen, Skogsstyrelsen, Svensk Näringsåterföring, Södra Skogsägarna och Skara stift. Finansiär är Vinnova.

Se filmen där Henrik Olsson, forskare på RISE, och Per Markusson, VD på Svensk Näringsåterföring förklarar hur hela processen fungerar.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Ökad återföring av träaska till skogsmark via uppgradering av biogas

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektkoordinator

PROJEKTSTART

VARAKTIGHET

2 år

PROJEKTPARTNERS

Research Institutes of Sweden, RISE
Skogsstyrelsen
Svensk näringsåterföring
Södra Skogsägarna
Skara stift

FINANSIÄRER

Vinnova

Mattias Mårtensson

Verksamhetsutvecklare

Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

Logga för Agenda 2030 mål nr 6 Rent vatten och sanitet