Sommarmeny
Tillagat och presenterat av köket på naturbruksskolan Sötåsen. Foto och styling: Richard Cederfjärd och Sofie Bertilsson
Ramslökssoppa
- 4 dl grönsaksbuljong
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 50 gram ramslök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk maizena
Tillbehör
- 1 ägghalva per person
- surdegskrutonger
Tillagning
- Koka upp 4 dl vatten och lös upp buljongtärningen.
- Tillsätt grädde och mjölk, låt sjuda några minuter.
- Mixa ramslöken i 1 dl vatten och och häll den i buljongen.
- Tillsätt vitlöken och smaka av med kryddorna.
- Red soppan med maizena utrört i lite vatten eller mjölk.
- Låt soppan sjuda i 4-5 minuter.
- Till mjölkfri soppa byt ut till ris mjölk och ris grädde
- Till laktosfri soppa byt till laktos fri mjölk och laktos fri grädde
Lammfilé
- 500 g lammfilé
- salt och malen svartpeppar
- smör till stekning
- ½ tsk torkad färsk timjan
- ½ tsk torkad rosmarin
- 1 liten vitlöksklyfta, finhackad
- 1 liten schalottenlök, hackad
Gör så här
- Värm ugnen till 175°. Bind upp lammfiléerna två och två, den tjockare delen mot den smalare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna i smör.
- Blanda samman örtkryddor och vitlök och lägg på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen och lägg över dem i en smord ugnssäker form. Lägg ner schalottenlöken.
- Stek köttet i ugnen till innertemperatur 60°. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter före servering.
- Till mjölkfri och laktosfri använd mjölkfritt smör.
Hasselbackspotatis
- 8-12 potatisar
- 50 g smör
- salt och malen vitpeppar
- 1 dl ströbröd
- matfett till formen
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form.
- Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd. Baka potatisarna i ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.
- Till mjölkfri ta mjölkfritt smör
- Till laktosfritt ta laktosfritt smör
- Till glutenfritt ta glutenfritt ströbröd
Örtsås
- 1 st schalottenlök
- 2 msk smör
- 1 dl vitt torrt vin
- 1 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk maizena
- 1 msk crème fraiche
- 1 tsk torkad dragon
- 1 tsk torkad körvel
- 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
- 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
- 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
- 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
Tillagning
- Skala och hacka löken fint.
- Fräs löken i smör i en kastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
- Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
- Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
- Rör ner crème fraiche och örter.
- Koka upp och håll såsen varm till servering.
- Till mjölkfritt ta risgrädde och mjölkfritt smör och crème imat Oatly
- Till laktosfritt ta laktosfri grädde och smör laktosfri crème fraiche
Rabarberkaka med kardemumma
- ca 200 g rabarber (ca 1 ½ stjälk) + lite strösocker att pudra över
- 2 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 ½ dl vetemjöl
- 75 g smör, smält
Garnering
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
Servering
- 4 dl crème fraiche
- 200 g vit choklad smält i vatten bad och blanda i crème fraichen
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 1 cm.
2. Pudra lite strösocker över rabarbern.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner de torra ingredienserna ihop med smöret i äggsmeten. Blanda ihop allt till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
5. Strö rabarbern och kardemumman på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 28–30 min. Den ska vara lite lätt kladdig och seg. Ät den som den är eller servera med vaniljsås eller glass.
- Till mjölkfri ta mjölkfritt smör och otly crème fraiche i mat
- Till laktos ta laktosfritt smör och laktos fri crème fraiche
- Till gluten majsmjöl eller mandelmjöl
- Till äggallergi gör en smuldeg till rabarberna