Skolprojektet som får fler att Älska skog
I början av året fick 17 mellanstadieklasser från Göteborgs-området ett uppdrag: att ta fram en ny produkt tillverkad av en råvara från skogen. Uppdraget kom från Universeum, som för andra året i rad genomfört skolprojektet ”Älska skog” – ett initiativ som helt enkelt handlar om att få fler att älska skogen.
– Vi vill väcka nyfikenhet och intresse hos eleverna och låta dem skapa sig en egen förståelse för hållbar utveckling, säger Andreas Tärnvind, pedagog på Universeum.
Det började med att klasserna fick uppdraget att utveckla en ny, skogsinspirerad produkt. För att kunna nå det målet har de under hela våren jobbat med skog på många olika sätt. Som ett startskott åkte de på besök till Universeum för att få lära sig mer om skogens råvaror och hur de kan användas. Därefter har de fått se skogsbruket på nära håll på studiebesök hos några av de skogsföretag som varit samarbetspartners i projektet. Några av klasserna valde också att besöka Naturbruksskolan Svenljunga för att få prova på hur det är att utbilda sig inom skog.
Hemma i klassrummen har de sedan tillsammans jobbat fram sina nya skogsinspirerade produkter. En uppgift som kräver både bra samarbete och entreprenörsanda – för att ta fram en ny produkt måste man fundera på allt från färg och form till material och miljöfrågor.
– Det blir ett lärande som bryter av från den vanliga skolgången och skapar en känsla av att ”wow, detta är på riktigt!” och ett bra sätt att träna entreprenörskap, berättar Andreas.
I mitten på maj var det till slut dags att visa upp de nya, innovativa lösningarna. En domare med representanter från flera stora skogsföretag fick titta noga på alla bidrag och bedöma dem utifrån flera kriterier. Inför finaldagen hade klasserna både fått spela in ett filmklipp och bygga en prototyp av produkten. Till slut valdes en vinnare ut – en väskkollektion tillverkad av återvunnet material som skulle användas som skolväskor på skolan som vann.
Förutom väskkollektionen visades många fler genomtänkta och innovativa lösningar upp. Någon klass ville byta ut plastflaskor till flaskor gjorda av nedbrytbara material och en annan visade upp ett förslag på cigarettfimpar gjorda av cellulosa. Fimparna skulle dels skulle vara biologiskt nedbrytbara men också dyrare att tillverka och smaka sämre – och därmed bidra till att minska rökning. Andreas förklarar att syftet med tävlingen var att låta eleverna själva hitta lösningar till ett mer hållbart samhälle:
– Vi ville visa att skogen faktiskt kan vara en lösning på många av våra problem, till exempel plasten i havet. När eleverna själva börjar tänka på hur man kan byta ut material och göra produkter mer hållbara, då har vi nått vårt mål.