Malin Jansson har slutfört utbildningen till Ridlärare IV
Stort grattis till vår lärare Malin Jansson som nu har slutfört sin förberedande utbildning till Ridlärare IV! Malin är en av Axevalla Hästcentrums duktiga yrkeslärare inom islandshäst och hade länge velat utbilda sig vidare.
– Utbildningen har varit krävande och utmanande men det har varit oerhört roligt att vara med i ett sammanhang där utbildning av ryttare och hästar är på toppnivå, säger Malin.
Det finns ett stort behov av ridlärare på den högsta nivån inom den växande islandshästsporten. Att vara diplomerad Ridlärare IV i Sverige motsvarar internationellt FEIF level 4, som är den högsta nivån. I hela världen finns det totalt 31 stycken level 4 ridlärare varav åtta i dagsläget finns i Sverige. På Island finns det fem och i Norge två. I Danmark och i Finland finns ingen.
Höga förkunskapskrav
Förkunskapskraven för de som skulle antas till utbildningen är höga. Bland annat ska man ha arbetat som Ridlärare III i minst åtta år, vara lokalklubbsdomare, tränat ekipage som tävlat på nationell nivå samt ha egna tävlingsmeriter*. Totalt tio deltagare blev antagna till utbildningen som har pågått mellan oktober 2022 och mars 2023 i Hästsportens Folkhögskolas regi. Ridlärarna ska både kunna rida, tävla och träna häst på hög nivå – samt förstås lära ut sina kunskaper på ett pedagogiskt sätt. Centrala delar i utbildningen var:
• Färdighetsträning i ridkonst.
• Utbildning av ryttare och hästar på elitnivå.
• Tillämpning av pedagogiska metoder väl anpassade till ryttare och häst.
• Kunskaper i att utbilda ur hästvälfärdsperspektiv och enligt gällande nationella och internationella riktlinjer.
• Förtrogenhet med islandshästsportens utveckling nationellt och internationellt.
• Kännedom om aktuell forskning.
Kända lärare inom islandshäst
Själva utbildningen gavs delvis på distans samt fyra veckor fysiskt på plats i Alsen där Eyjolfur Isolfsson och Anton Páll Níelsson höll i ridundervisningen. Malin var glad åt att det var just de islandshästprofilerna:
– Det var väldigt givande att få så mycket tid med lärarna Eyjólfur och Toni som är så erfarna och framgångsrika hästtränare och ridlärare.
Under utbildningens gång har deltagarna gjort teoretiska prov och bland annat fått skriva en artikel om ett utvalt ämne. De som efter utbildningen valde att gå upp för examination hade fem examinationsmoment: demo, privatlektion, ridprov Gædingalist A och B samt stilpass. Till examinationen skulle deltagarna ha två hästar som de måste ha tränat själva i minst fyra månader.
– Även om utbildningen var tuff så har jag också vunnit nya vänner. Det är så roligt och viktigt att ha personer att bolla idéer kring hästträning och utbildning av ryttare, avslutar Malin.
Nu väntar bland annat examinationer i fem delmoment genom SIF för att bli diplomerad Ridlärare IV för Malin.
* SIF gav en generell dispens för förkunskapskravet tävlingsmeriter för att kursen skulle bli av inom ramen för Hästsportens folkhögskolas förutsättningar att hålla den.
Diplomering till Ridlärare IV består av:
• En utbildning i 20 veckor på halvfart genom Hästsportens folkhögskola.
• Examinationer i fem delmoment genom SIF.
• Tävlingsresultat i alla grenar.