Linda gjorde sin praktik på hästklinik i Paris
Linda Jonasson är hästtjejen från Linköping som valde att göra sin LIA (Lärande i Arbetslivet) på specialistklinik för hästar utanför Paris. – Det var verkligen en lärorik tid som jag kommer att minnas, säger Linda.
Hästkliniken La Clinique de Grosboishar plats för 1500 hästar och ligger på kulturhistorisk mark strax utanför Paris – i närheten finns ett slott som ägts av Napoleon. Kliniken är specialiserad på hästskador, framför allt frakturer.
Hur kom det sig då att Linköpingstjejen Linda Jonasson hamnade där?
– Jag är hästtjej, hippolog i grunden och har arbetat som travhästskötare i Frankrike i några år. Nu läser jag till kvalificerad djurvårdare på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och då vi skulle välja praktikplats tänkte jag på La Clinique de Grosbois då det är en erkänd klinik som tar emot alla typer av sporthästar. De utför komplicerade operationer gällande frakturer vilket jag inte tidigare hade sett. Jag tänkte även att det kunde vara en möjlighet att utveckla min franska – och att kunna arbeta utomlands efter utbildnigen, berättar Linda.
Hästar i stan
Linda hade kvar kontakter i Frankrike och efter några telefonsamtal fick hon praktikplatsen på hästkliniken. Kort därefter åkte hon ner till Paris och stannade under en lärorik månad.
– Franskan kom tillbaka efter några dagar med fackuttrycken fick jag slå upp, berättar hon.
Tiden på kliniken var lärorik och omväxlande. Linda fick sköta om patienter, assistera vid röntgen och undersökningar och vara med på operation. Under två dagar fick hon följa med en veterinär på jobb utanför kliniken.
– Det var väldigt intressant hur man håller djur i Frankrike. Ena stunden var vi på en gård med tvåhundra hästar – och inga hagar. Djuren hölls uppstallade hela tiden och fick enbart röra på sig då de reds eller i en liten rundkorall. Andra stunden var vi och vaccinerade en häst som någon hade i en trädgård mitt inne i Paris. Sammantaget skiljer sig djurhållningen mycket från vad vi är vana vid i Sverige. Själva behandlingarna är likvärdiga men i Sverige har vi en bättre vårdhygien och har mer respekt för djuren, berättar hon och syftar på det ibland till synes burdusa sättet som veterinärerna hade.
– Men de har generellt ett hetsigare temperament i Frankrike skulle jag säga, både mot varandra och mot djuren. Men det kan vara en fördel i kommunikationen mot djurägarna – de är inte så rädda för konflikter som vi är i Sverige vilket kan medför en ärligare dialog, avslutar Linda.