Hallå där Emilia Astrenius Widerström
Färgstarka Emilia Astrenius Widerström är en kvinna som hunnit med mycket under de senaste åren. Vi var nyfikna på vad hon gjorde idag och passade även på att fråga hur hon upplevde sina år på Naturbruksskolan Sötåsen.
Vem är du för de som inte redan vet?
Jag heter Emilia Astrenius Widerström, är 31år och ursprungligen från Skogsbygden utanför Vårgårda. Jag bor idag i Götene. Jag gick på Naturbruksskolan Sötåsen mellan 2005-2008 med inriktning jordbruk. Jag hade siktet inställt på veterinär och sökte in med inriktning smådjur först, men bytte linje när jag fick umgås med mjölkkorna på nära håll. Jag bestämde mig då att bli mjölkbonde! Jag fick reda på att Sötåsen fanns då en broschyr damp ner i brevlådan och jag bestämde mig där och då att det var där jag ville gå.
Hur var din upplevelse av Sötåsen och gymnasieåren?
Det var lite som att flytta hemifrån när jag bosatte mig på skolan. Vuxenlivet kom väldigt snabbt och man växte som person genom att få ta ansvar över sig själv på nya sätt. Samtidigt var det som att få en extrafamilj med kompisar, engagerade lärare och fritidspersonal och mycket att göra på fritiden. Mina minnen ifrån Sötåsen kommer att följa med hela livet. Mycket av det jag lärde mig (jag var ju ändå helt nybörjare på både att köra maskiner, ta hand om lantbruksdjuren och andra praktiska moment) fick jag stor nytta av i mitt framtida yrkesliv. Många lärarcitat ekar fortfarande i huvudet när jag utför mitt arbete!
Vad jobbar du med nu/vad har du jobbat med efter studenten?
Innan studenten fick jag ett jobberbjudande från Skaraborgs avbytartjänst som avbytare där jag hade mina egna kunder med inriktning mjölkproduktion i 5 år. Sen valde en av kunderna att erbjuda mig en heltidsanställning när dom byggde en helt ny ladugård. Där har jag jobbat i åtta år. Parallellt blev jag förtroendevald i LRF Ungdomen, en organisation för unga inom det gröna näringslivet, och klättrade till ordförandeposten på riksnivå. Det innebar resor över hela landet och utomlands, bland annat Bryssel, för att diskutera och påverka näringarnas framtid. Jag har jobbat med mycket hållbarhetsfrågor, både vad det gäller klimatutmaningarna men också en föryngring i branschen. På köpet så fick jag ett nätverk som sträcker sig över hela Europa i många olika branscher. Jag avgick i fjol då jag fick världens erbjudande, nämligen att ta över gården som jag jobbat på. Så just nu är vi på väg att göra ett ägarskifte!
Har du några tips till de elever som snart ska välja gymnasium?
Naturbruksprogrammet ger så många vägar att gå! Där har du möjlighet att lägga grunden för att verkligen välja och vraka över yrken som kommer behövas mer än någonsin i framtiden. Var ödmjuk mot dig själv att det är okej att inte ha en klar plan för vad du vill bli. För vem vet, det kanske är något du inte vet om att du kommer brinna för. Så var det för mig.