Amerikanskan som startar grönsaksodling i Dalarna
Amerikanskan Finley Blackburn trodde att hon skulle jobba med något inom fysik, eller kanske som civilingenjör. Men ödet ville annorlunda och nu känner hon för första gången att hon har hittat helt rätt – som grönsaksodlare i Dalarna!
27-åriga Finley Blackburn är född i Oregon, USA, i en trädgårdsintresserad familj. Hennes morföräldrar ägde en gård i ett område med mycket fruktodlingar och barndomen präglades av närheten till naturen och grödorna. Men ambitiösa Finley trodde under många år hon att hon skulle syssla med något helt annat.
– Jag var väldigt inne på fysik och matte. Då jag inte kände mig utmanad på gymnasiet läste jag in det på tre år istället för fyra då jag hoppades att det skulle bli bättre på universitetet, berättar hon.
Forskade i Tyskland
2010 kom hon till Uppsala som utbytesstudent och då slog kärleken till i form av en ung blivande ingenjör. När Finleys utbytesår var slut fortsatte kärleken på Skype cirka två timmar per dag och året därpå bestämde de sig att båda flytta till Tyskland, eftersom hon fått ett forskningsstipendium inom solcellsteknik där. Samtidigt volontärarbetade hon på en tysk grönsaksgård.
– Det var då jag kände att det inte var forskning jag skulle hålla på med; sitta instängd i ett litet rum framför en dator hela dagarna, berättar hon.
Tillbaka till Sverige
Paret packade ihop och reste tillbaka till Sverige, där Finley trivdes:
– Jag tycker att Sverige är ett väldigt bra land med vacker natur – jag gillar extremerna att det ibland alltid är ljust och sedan alltid mörkt. Sedan har ni ett väldigt bra välfärdssystem och ett jämställt samhälle om man jämför med USA, säger hon och fortsätter med att berätta hur förvirrad hon blev då hon i början av sin Sverigevistelse såg så många män kramas och gå med barnvagn.
– Det ser man inte där jag kommer ifrån.
En bebis satte stopp
Väl tillbaka i Uppsala började Finley läsa till civilingenjör, men kände ganska snart att hennes bild av hur det var att jobba som det inte stämde överens med verkligheten.
– Det var då jag började fundera över vad det var som gjorde mig lycklig och tänkte tillbaka på tiden som jag jobbade på gården i Tyskland – och på mina morföräldrars gård. Det var då jag förstod – jag ville ut i naturen, känna jorden mellan fingrarna och kunna andas frisk luft, berättar hon.
Finley började säsongsjobba på en mjölkgård och en grönsaksodling, men i samma veva blev hon gravid och orkade inte med det stundtals tunga jobbet på samma sätt.
– Under mammaledigheten funderade jag mycket på hur jag skulle kunna gå vidare inom odlingsbranschen men insåg att jag behövde veta mer om det svenska jordbruket. Jag blev tipsad av en praktikvärd om olika utbildningar och sökte till agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) samt ytterligare två utbildningar, berättar Finley.
Idén tar form
Hon kom in på alla tre utbildningarna men valde BYS.
– Jag kände att jag där hade störst möjlighet att påverka min utbildning åt det håll jag ville, säger hon och syftar på idén som hade börjat formas i hennes huvud om att starta ett litet gårdsmejeri eller småskalig grönsaksodling.
Under utbildningen på BYS gjorde hon bland annat sin praktik hos Länsstyrelsen i Skara samt i växthuset på Uddetorp.
Sälja grönsaker på prenumeration
Nu arbetar Finley och hennes sambo hårt med affärsplan och marknadsföring av sitt nya företag Lisselstugans Grönsaker. Flyttlasset till Gustafs i Dalarna gick i början av mars, närmare bestämt till en ekologisk mjölkgård där paret arrenderar mark och ett hus.
– Vi har beställt fröer och material för att odla både i tunnelväxthus och på friland. Vi kommer att odla ett 20-tal grödor och sälja grönsakslådor på prenumeration – olika storlekar för olika konsumenter. Det sättet att sälja direkt till slutkund är väldigt vanligt i USA men inte alls vanligt här, berättar Finley.
Startskottet för verksamheten kommer att gå vecka 26 och under augusti kommer de vara med på Bondens marknad i Falun. Sedan hoppas paret att det kommer att rulla på.
– Vi är med i en odlarförening som ger oss mycket hjälp och jag har även pratat med flera restauranger som är intresserade av ett samarbete.
Drömmen är att kunna expandera med tiden och kanske att det så småningom blir ett familjeföretag:
– Planen är ju att skaffa fler barn och man kan ju hoppas ärver mitt odlingsintresse!