Den svenska åkerbönan
Den vegetariska trenden växer sig allt starkare. En av anledningarna att välja grönt på tallriken är att det ofta är ett miljövänligt alternativ. För att kunna göra de vegetariska alternativen ännu mer klimatsmarta är den inhemska åkerbönan just nu på väg från jord till ditt framtida bord. Naturbruksförvaltningen genom naturbruksskolan Sötåsen är med i utvecklingen av morgondagens vegetariska livsmedel.
Soja och quorn har en tid varit givna huvudrollsinnehavare för den klimatmedvetne kocken. För att kunna möta den ökade vegetariska trenden, men framförallt också för att utveckla en minskad klimatpåverkan, arbetar man på Naturbruksskolan Sötåsen med att utforska möjligheterna för den svenska åkerbönan som ett vegetariskt alternativ.
- Idag efterfrågar allt fler konsumenter en vegetarisk produkt, berättar Hans Nilsson som är ansvarig för utvecklingen av åkerbönan på Sötåsen. Vi vill kunna erbjuda en proteinrik inhemsk produkt som ett närproducerat alternativ, åkerbönan kan både odlas och förädlas i Sverige. Importerad soja är ofta odlad på känslig regnskogsmark och bidrar med långa transporter.
Utvecklingsarbetet påbörjades 2015 med odlingsförsök av fem olika sorters åkerbönor för att se hur de fungerar som kost i den svenska odlingen. Försöken utvecklades under 2016 och då valde man även att blanchera och frysa ner åkerbönan för att se hur förädlingskedjan kan se ut.
- Vi samarbetar med Toppfrys i Brålanda dit vi körde de nyskördade åkerbönorna, fortsätter Hans Nilsson. Där fick de blancheras varefter de frystes ner. När bönorna sedan tinades upp fick vi smaka på dem både naturella och med lite salt, det sistnämnda är ett perfekt fredagssnacks! På Sötåsens skolkök får eleverna redan idag njuta av åkerböna i sallader och bröd, och personalen har gjort egna förädlingar av bönan som varmrätt.
Försöken med olika åkerbönsorter har fortsatt och det är i den fasen arbetet just nu befinner sig även kommande år. Det som behöver undersökas närmare är när den bästa skördetiden är och vilken typ av åkerböna vi ska satsa på.
- I frysdisken kan vi hitta åkerböna i form av åkerbönsbiff, och i framtiden är vår förhoppning att den ska finnas som färdigrätt och ett alternativ till gröna ärter, berättar Hans Nilsson. Åkerbönan i sig själv smakar inte så mycket vilket gör att den är perfekt att förädla med andra spännande smaker.
Utöver odlingsförsöken på åkerbönan görs också en kunskapssatsning för att sprida information om hur man kan odla ännu mer bönor på svensk mark. Tanken är att den svenska växtodlingsbranschen kommer gynnas av den naturliga kväveförsörjningen som bönodlingen innebär. Andra positiva effekter förutom miljövinster är också större konkurrenskraft och ökad lönsamhet.