De fick sina drömjobb - innan examen
Växtodlingssäljare på Swedish agro respektive Lantmännen i Uppsala - så lyder Albin Johansson och Jakob Thorbergs nya titlar från och med i sommar. De tar båda examen från agroteknikerutbildningen vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS, i vår.
Jakob Thorberg kommer ursprungligen från Västerås och flyttade till Skara för att börja läsa till agrotekniker på Biologiska yrkeshögskolan. Albin Johansson behövde inte resa lika långt för att utbilda sig då han kommer från Lundsbrunn som ligger strax utanför Skara. Det de har gemensamt är att de båda fått sina drömjobb redan innan de avslutat sin utbildning. Albin har fått jobb som växtodlingssäljare på Swedish Agro i Skara och Jakob tillträder samma yrkesroll men på Lantmännen i Uppsala.
Kan anpassa efter eget intresse
Både Jakob och Albin valde att läsa till agrotekniker i Skara eftersom de hört gott om utbildningen från tidigare studenter. En annan avgörande faktor var att det fanns stor möjlighet att anpassa utbildningen efter det egna intresset. Utbildningen erbjuder många valbara kurser med fokus inom olika områden och LIA, lärande i arbete. Det var just LIAN som kom att spela en avgörande roll för deras nya arbetsplatser. – I början tänkte jag att jag inte skulle kunna jobba som växtodlingssäljare då det kändes som ett svårt jobb, men nu är jag helt redo, berättar Jakob. Det var tack vare LIAN som han fick möjlighet testa på yrkesrollen och bestämde sig därav att satsa på växtodlingssäljare. - Det är även ett bra tillfälle för företaget att testa en som anställd, fortsätter han.
Branschen är positiv
När Jakob först tog kontakt med Lantmännen i Uppsala hade de inte hört talas om utbildningen tidigare. Efter att han förklarat hur utbildningen är upplagd blev de mycket positivt inställda till att bli hans LIA-plats. – Biologiska yrkeshögskolan är inte särskilt känd uppe hos oss men när man berättar om utbildningen blir de väldigt intresserade av en direkt, förklarar han. Jakob har även upplevt att det finns en stor efterfrågan på deras kompetens. – Näringen har i princip kastat jobb på oss, man har verkligen kunnat välja och vraka för att hitta det man vill jobba med, säger han.
Projekt riktade mot näringen
Under varje LIA-period ska studenten skriva ett projektarbete med en egen frågeställning. Albin skrev sitt examensarbete med fokus på tekniska hjälpmedel för växtodlingsrådgivning. Jakob satte fokus på växtskyddsstrategier i höstvetet. Under arbetet finns alltid en handledare som ska stötta och vägleda. Jakob hade exempelvis en handledare på Växtskyddscentralen under examensarbetet. Deras kurskamrater har gjort sina LIOR på till exempel Länsstyrelsen, haft fokus på brandskydd, jobbat med försäkringsfrågor inom djurskydd eller utvecklat lantbruket hemma på gården. – Det finns inga rätt eller fel så man kan verkligen testa vad man vill och många företag ställer upp och stöttar, berättar Albin.
Det hänger på LIAN
Jakob och Albins tips till dig som funderar på att utbilda dig till agrotekniker är att börja fundera på vart du kan tänka dig att göra dina LIOR och vilket område du vill lägga fokus på under utbildningen. – Det underlättar att ha en plan från början för annars kommer tiden ikapp dig och du kan missa chansen att fånga ditt drömjobb, förklarar Jakob.
En stor resurs för lokala företag
Att utbildningen ligger mitt i ett lantbruksmecka råder det inga tvivel om. I västra Sverige och i Skaraborg finns många lantbruksföretag och större gårdar. Albin och Jakob vill uppmana dessa företag att dra nytta av de studenter som läser på utbildningen. Företagen har även möjlighet att påverka innehållet i utbildningen eftersom det är en yrkeshögskoleutbildning. – Det är ett riktigt guldläge för alla lantbruksföretag i området, säger Albin.
Agrotekniker i bransch
Efter examen 31 maj är Albin och Jakob redo att axla sina nya roller som växtodlingssäljare. Utav deras kurskamrater är det många som ska arbeta som förmän, driva gården hemma eller starta eget. Föregångare till Jakob och Albin och deras kurskamrater är bland annat Björn Skogsberg, VD Swedish agro, Maria Ovesson, försöksledare på HS i Kristianstad, Linda Lundberg, chef för grisgenetik på Köttföretagen, och Sofia Karlsson, driver Evenstorps gård med uppfödning av köttdjur, gårdsbutik och odling samt förädling av bär.
Det går att söka till agroteknikerutbildningen fram till 15 maj. Läs mer och ansök