Ny utbildning som leder till jobb på Naturbruksskolan Uddetorp

Karin Rosén med gul skyddsjacka klappar får
Karin Rosén, rektor på Naturbruksskolan Uddetorp
Fotograf: Madeleine Hjälm

Nu erbjuder Naturbruksskolan Uddetorp en unik möjlighet för åtta elever som saknar behörighet till ett yrkesprogram. Genom en yrkesintroduktion med inriktning mot lantbruk får dessa elever en andra chans att bli anställningsbara inom branschen, säger Karin Rosén, rektor på Naturbruksskolan Uddetorp.

Uddetorp har tidigare erbjudit yrkesintroduktion (IMY) i mån av plats, men med det ökade söktrycket med behöriga sökande har platserna försvunnit. För att minska risken för långvarigt utanförskap satsar naturbruksförvaltningen nu på ett pilotprojekt där åtta platser reserveras specifikt för IMY-elever. Dessa elever kommer att läsa de kurser som krävs för att kunna arbeta inom lantbrukssektorn.  

Utbildningen finansieras av Västra Götalandsregionen, pågår under två år och kombinerar yrkeskurser med mycket APL, arbetsplatsförlagt lärande (praktik), ute på företag.

– Efter utbildningen får eleverna ett gymnasieintyg som gör dem anställningsbara, vilket är verifierat med bransch och genom skolans programråd. Den här insatsen kan komma att skalas upp i samverkan mellan naturbruksförvaltningen, kommuner och arbetsgivare, säger Joakim Sjöling, ordförande i styrelsen för naturbruk. 

Målsättningen med den nya utbildningen är att erbjuda en snabbare väg ut på arbetsmarknaden för de som inte klarat av grundskolans krav, men som ändå är duktiga inom ett visst område.  

– Det finns ett stort behov i branschen av både djurskötare och servicetekniker på maskinfirmor. Dessutom finns det ett stort intresse och nyfikenhet från kommunalförbunden kring att göra elever anställningsbara, säger Bengt Stenhammar, skolchef på Naturbruksförvaltningen. 

Urvalet har skett via intervjuer där stor vikt läggs vid intresse och motivation och det är meriterande om eleven har erfarenhet från lantbrukssektorn, exempelvis genom praktik.