Klimatsmarta proteingrödor på väg till matbordet

Ulrika Holmstrand bjuder på rätter tillagade av åkerbönor vid ett av de provsmakningstillfällen som hållits på Naturbruksskolan Sötåsen.

Fler och fler vill äta mer vegetariskt och efterfrågan på växtbaserade proteinrika livsmedel ökar. De senaste åren har utbudet av vegetariska produkter ökat i livsmedelsbutikerna men trots det är det fortfarande ont om proteingrödor med svenskt ursprung.

Åkerbönor odlas storskaligt i Sverige men används idag främst som djurfoder. Trots det är det en proteinrik gröda som skulle passa utmärkt som en växtbaserad proteinkälla och ett alternativ till de proteingrödor som idag importeras i stora mängder. Därför drivs nu ett projekt där man arbetar med att utveckla råvarans väg under hela kedjan – från odling till skörd och vidare mot bearbetning, tillagning och i slutändan till konsumentens matbord. 

Ulrika Holmstrand som arbetar i skolrestaurangen på Naturbruksskolan Sötåsen och med flera av de utvecklingsprojekt som drivs av Naturbruksförvaltningen. Hon är en del av projektgruppen som jobbar för att på sikt göra åkerbönor mer tillgängliga på marknaden. Hittills har projektgruppen tagit fram recept, provlagat och arrangerat provsmakningar av rätter som tillagats av de svenska bönorna. Målet med arbetet är att tillsammans ta fram minst två färdiga, innovativa produkter av åkerbönor som kan säljas i matvarubutiker.

-        Jag hoppas att vi i framtiden kan ersätta mer och mer av de importerade råvarorna. Vi är i startgroparna nu men råvaran finns och odlas redan i Sverige och skulle kunna användas till så mycket mer, berättar Ulrika.

Gruppen har tillsammans tillagat rätter av åkerbönor, exempelvis tapenade och inlagda bönor som sedan har provsmakats av besökare på marknader, temadagar och vid öppet hus på Naturbruksskolan Sötåsen. Vid provsmakningarna har man fått övervägande positiva reaktioner och många är nyfikna på åkerbönor som råvara.

-        Jag tror att marknaden är redo att prova nya produkter och satsa på mer svenska råvaror. Det ligger i tiden och fler vill äta både mer vegetariskt och mer lokalproducerat, avslutar Ulrika.

Om projektet
För att bidra till att göra fler vegetariska livsmedelsprodukter med svenskt ursprung tillgängliga på marknaden driver Naturbruksförvaltningen, RISE, Toppfrys AB, Atria Scandinavia AB och Baljväxtakademin tillsammans ett projekt med målet att ta fram fler produkter av svenska åkerbönor som kan bli tillgängliga på marknaden. Genom att arbeta tillsammans i en grupp med forskare, odlare och livsmedelsproducenter har man möjlighet att utveckla alla delar av livsmedelskedjan. Projektet finansieras av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EIP) genom Jordbruksverket. Läs mer om projektet här.

Vill du få artiklar, nyheter och tips på evenemang direkt till mailinkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev. 

Finansiär

Projektet finansieras av Jordbruksverkets EIP-fond för projekt inom jordbruks- trädgårds- och rennäringen.