Biologiska Yrkeshögskolan och Axevalla Hästcentrum får klartecken att fortsätta utbilda inom hästnäringen

Publicerad:
Sofia Hottöfjäll, rektor BYS
Sofia Hottöfjäll, rektor BYS
Fotograf: Helena Skoog

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har beslutat att Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) får fortsätta driva utbildningen Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar. Utbildningen har en stark förankring i branschen och startas nu i höst efter att ha varit pausad för ansökan det senaste året.

– Vi är glada över att ha fått förtroendet att bedriva våra hästrelaterade utbildningar. Det bekräftar att MYH ser oss som en pålitlig utbildningsanordnare och att utbildningen fyller ett viktigt behov på arbetsmarknaden, säger Sofia Hottöfjäll, rektor på BYS.

Den ettåriga utbildningen vänder sig till dem som vill utveckla sitt hästföretagande, antingen som anställda eller egna företagare. Utbildningen bedrivs på Axevalla Hästcentrum, en unik miljö där ridhäst-, travhäst- och islandshästnäringen möts.

– Jag ser fram emot att vi på Axevalla Hästcentrum och BYS fortsätter vårt arbete för en mer professionell hästnäring – nu på en nybyggd anläggning med både hästens och människans miljö i fokus. Genom branschsamverkan stärker vi kompetensen inom affärsplanering, arbetsmiljö och ekonomi, vilket är avgörande för en hållbar hästnäring, säger Åse Ericson, utbildningsledare.

Varje utbildning inom yrkeshögskolan granskas av MYH för att säkerställa rätt kvalitet och arbetsmarknadsbehov. Beskedet innebär att utbildningen fortsätter bidra till att stärka kompetensen och nätverken inom hästnäringen.

Största yrkeshögskolan inom den gröna sektorn
Med ett brett utbildningsutbud inom de gröna näringarna öppnar, under 2025, sex utbildningar för ansökan på Biologiska yrkeshögskolan; Agrotekniker, Hovslagare, Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar, Kvalificerad djurvårdare, Klövvårdare och Småskalig virkesförädling. Detta gör Biologiska Yrkeshögskolan till den största yrkeshögskolan inom den gröna näringen.